Grödinge hembygdsförening

I dagens värld har Grödinge hembygdsförening blivit ett ämne av stor relevans och intresse för en mängd olika människor. Från dess påverkan på samhället till dess påverkan på ekonomin har Grödinge hembygdsförening genererat många debatter och skapat ett växande intresse för dess studier och förståelse. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Grödinge hembygdsförening, analysera dess betydelse, dess implikationer och dess utveckling över tid. Vilken roll har Grödinge hembygdsförening idag? Vad har dess inverkan haft på olika områden av livet? Dessa och andra frågor kommer att behandlas för att ge en fullständig och detaljerad vision av detta ämne som är så relevant idag.

Grödinge hembygdsförening GHF är en hembygdsföreningSödertörn i Södermanland.

Verksamhet

Föreningen utger bl.a. Grödinge hembygdstidning sedan 1969. Nämnda medlemstidning hette fram till 2006 Grödingebladet. I samband med registrering av tidskriften var man tvungen att byta namn på den, på grund av att det då redan fanns en annan publikation med likartat namn registrerad.

Därutöver har man marknader, anordnar föreläsningar, filmvisningar, etc.

Historia

Föreningen grundades i Grödinge församlingshem den 11 september 1943. Initiativtagare till bildandet var fil.dr Olof Arrhenius, son till nobelpristagaren Svante Arrhenius.
Mötet hade sammankallats genom ett brev som skickats både till de som då bodde i Grödinge, samt till utflyttade grödingebor. Brevet var daterat 2 september 1943 och undertecknat av riksantikvariens ombud, fil.dr O. Arrhenius på Kagghamra.
Uppskattningsvis hade ett drygt 50-tal mött upp till mötet vid den utsatta tiden (16:00). I den närvarolista som sattes upp i samband med mötet står 48 namn, med titlar och adresser (37 män, samt 11 kvinnor). Bland titlarna kan nämnas: Agronom, Arrendator, Byggmästare, Byråchef, Direktör, Fil.dr, Folkskollärare, Godsägare, Greve, Handlare, Ingenjör, Inspektör, Kamrer, Kantor, Kyrkoherde, Kyrkovärd, Lantbrukare, Montör, Nämndeman, Professor, Reparatör, Ryttmästare, Snickare, och Stationskarl.

Externa länkar