Gothic rock

Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Gothic rock, som har fångat uppmärksamheten hos olika discipliner och studieområden. Gothic rock har väckt intresse hos forskare, akademiker, yrkesverksamma och allmänheten på grund av dess relevans och genomslagskraft idag. I den här artikeln kommer olika aspekter relaterade till Gothic rock att utforskas, från dess historia och utveckling till dess implikationer i det aktuella sammanhanget. Olika perspektiv och tillvägagångssätt kommer att analyseras för att ge en heltäckande och berikande vision av Gothic rock, med syftet att skapa större förståelse och främja en informerad debatt om detta ämne.

Uppslagsordet ”svartrock” leder hit. För andra betydelser, se svartrock (olika betydelser).
Gothic rock
StilursprungPostpunk, punkrock, glamrock, konstrock, psykedelisk rock, new wave
Kulturellt
ursprung
Sent 1970-tal; Storbritannien och Tyskland
InstrumentSång, elgitarr, elbas, trummor, trummaskin, synthesizer, keyboard
PåverkatEthereal wave
FusionsgenrerDark cabaret, deathrock, gothabilly, dark wave
Relaterat
Goth

Gothic rock (även goth rock, goth och på svenska depprock eller svartrock) är en musikgenre inom rocken med ursprung i det sena 1970-talet. Först sattes etiketten gothic rock på handfull punk- och postpunkgrupper, men i början av 1980-talet utkristalliserades en separat riktning. I kontrast till den aggressiva punken utmärkte sig de tidiga gothic rock-banden av en mer introspektiv, mörk tematik med intellektuella influenser från skräckromantik, romantiken, existentialismen och nihilismen. Några viktiga band är Siouxsie and the Banshees, Joy Division, The Cure, Bauhaus, Birthday Party, Killing Joke, Sisters of Mercy och Fields of the Nephilim.

Under 1980-talet uppkom en bredare subkultur ur gothic rock kallad goth som omfattar såväl musik som mode.

Band i urval

Referenser

Noter

Tryckta källor

  • Reynolds, Simon (2005). "Chapter 22: 'Dark Things: Goth and the Return of Rock'". Rip It Up and Start Again: Postpunk 1978–1984. London: Faber and Faber. ISBN 0-571-21569-6.

Externa länkar