Goltuppen

I dagens värld har Goltuppen blivit ett ämne för intresse och debatt inom en lång rad områden. Oavsett om det är inom den politiska, sociala, vetenskapliga eller kulturella sfären har Goltuppen fångat samhällets uppmärksamhet och skapat passionerade diskussioner om dess betydelse och de implikationer det har. När vi fortsätter att gå framåt in i 2000-talet har Goltuppen blivit ett relevant ämne som kräver djupgående analys och reflektion kring dess långsiktiga implikationer och konsekvenser. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Goltuppen och undersöka dess inverkan på dagens samhälle.

Goltuppen
(Goltuppen)
GenreThriller
RegissörPelle Berglund
ProducentPeter Hald
Hans Iveberg
ManusLeif GW Persson
Lars Björkman
SkådespelareThorsten Flinck
Marie Richardson
Jonas Falk
Lucian Muscurel
Pontus Gustafsson
OriginalmusikBengt-Arne Wallin
ProduktionsbolagSVT Drama
Premiär1991
Speltid5 avsnitt x 45 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb
SVT Play

Denna artikel handlar om en film. Beträffande slangordet goltupp, se angiveri.

Goltuppen är en svensk thrillerserie från 1991 av Leif GW Persson i regi av Per Berglund.

Handling

Lars-Peter Forsman, tungt kriminell, sitter ännu en gång i fängelse. Han vill komma ut och bli en bättre människa och bygga en framtid med sin tjej Nina, samtidigt som han vill göra upp med sitt förflutna och knäppa den eller de personer som sett till att han blivit inlåst – goltuppen. När Lars-Peters lillebror Matte, tämligen misslyckad småtjuv, mördas på öppen gata av en gangster hoppar han på ett flykttåg, men ser samtidigt efter andra möjligheter att lämna fängelset. Rymningen lyckas, men priset blir väldigt högt, vilket Lars-Peter så småningom kommer att inse.

Medverkande i urval

Om serien

Thrillerserien, som består av fem avsnitt, visades första gången i SVT1 i januari och februari 1991 och repriserades 1993 och 2001. En DVD-utgåva släpptes den 18 mars 2009.

Avsnittstitlar

  1. Knalltorsken
  2. Storstrul
  3. På kuten
  4. Iskallt
  5. Goltuppen

Referenser