Golgiapparaten

Idag är Golgiapparaten ett ämne av stor relevans och intresse för en mängd olika människor. Med teknikens framfart och globaliseringen har Golgiapparaten blivit en central diskussionspunkt inom olika områden, från politik till populärkultur. Vikten av Golgiapparaten har överskridit barriärer och har blivit ett samtalsämne runt om i världen. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Golgiapparaten, från dess historia till dess inverkan på dagens samhälle. Utan tvekan är Golgiapparaten ett ämne som inte lämnar någon oberörd, och dess relevans kommer att fortsätta att öka under de kommande åren.

Den eukaryota cellens uppbyggnad
1. Nukleol
2. Cellkärna
3. Ribosom
4. Vesikel
5. Kornigt endoplasmatiskt nätverk
6. Golgiapparaten
7. Cytoskelett
8. Glatt endoplasmatiskt nätverk
9. Mitokondrie
10. Lysosom
11. Cytoplasma (med cytosol och cytoskelett)
12. Peroxisom
13. Centriol
14. Cellmembran
Diagram över en golgiapparat.

Golgiapparaten är en organell som förekommer i eukaryota celler. I golgiapparaten bearbetas, sorteras och paketeras de proteiner som bildats i det korniga endoplasmatiska nätverket. I golgiapparaten modifieras de nyinkomna proteinerna genom att enzymer tillför kolhydrat- och fosfatgrupper till proteinerna. Dessa tillförda ämnesgrupper anger för proteinerna vart de ska transporteras i cellen. På så vis fungerar golgiapparaten som ett slags sorterings- och transportcentral för proteiner. Proteiner som ska skickas ut ur cellen eller föras in i cellmembranet paketeras i sekretoriska vesikler, och proteiner som ska stanna kvar i cellen paketeras i lysosomer eller liknande vesikler.

Golgiapparaten består av platta membransäckar som ligger mycket nära det endoplasmatiska nätverket.

Golgiapparaten upptäcktes 1896 av den italienske läkaren och cytologen Camillo Golgi och uppkallades efter honom två år senare.

Källor

Noter

  1. ^ Sand et al. 2007, s. 48–49

Webbkällor

Tryckta källor

  • Malmquist, Jörgen; Lundh, Bengt (2016). Medicinska ord: det medicinska språket: begrepp, definitioner, termer (6., uppl.). Lund: Studentlitteratur. sid. 136. Libris 18850792. ISBN 978-91-44-10979-4 
  • Sand, Olav; Sjaastad, Øystein V.; Haug, Egil; Bjålie, Jan G. (2007). Människokroppen: fysiologi och anatomi (2). Stockholm: Liber. sid. 48–49. ISBN 978-91-47-08435-7 

Externa länkar