I dagens artikel ska vi utforska den fascinerande världen av Georges Leclanché och allt den har att erbjuda. Georges Leclanché har varit föremål för studier och intresse i många år, och dess inverkan på samhälle och kultur är obestridlig. Genom den här artikeln vill vi belysa de olika aspekterna av Georges Leclanché, från dess historia och utveckling till dess relevans idag. Vi kommer att fördjupa oss i dess olika aspekter och noggrant undersöka dess inflytande inom så varierande områden som teknik, vetenskap, konst och vardagsliv. Med ett kritiskt och insiktsfullt öga hoppas vi kunna ge en djupare förståelse för Georges Leclanché och dess inverkan på den moderna världen.
Georges Leclanché, född 1839 i Parmain, död 14 september 1882 i Paris, var en fransk ingenjör.
Leclanché är mest känd för att han 1877 uppfann föregångaren till brunstensbatteriet, det första batteriet utan någon vätska.
Leclanché uppfann sitt första "batteri" år 1866, Leclanché cellen. Den bestod av en behållare med en elektrisk ledande lösning (elektrolyt) av ammoniumklorid med en negativ pol av zink (anod/oxidation). Den positiva polen bestod av ett poröst kärl med krossad mangandioxid (katod/reduktion) med en nedstucken kolstav för kontakt.
Leclanché's "våtcell" (som den kallades) var föregångaren till det brunstensbatteri som användes i hela världen.
Leclanché utvecklade successivt sin uppfinning och år 1876 tillsatte han stärkelse till elektrolyten i cellen så att lösningen blir till en gel. Det gjorde cellen lättare att transportera.[1]
|