Geomagnetisk storm

I Geomagnetisk storm-världen finns det ett brett utbud av perspektiv, åsikter och kunskaper som driver den ständiga debatten och utbytet av idéer. I decennier har Geomagnetisk storm varit föremål för studier, analys och reflektion av akademiker, experter, entusiaster och nyfikna. Dess inverkan på samhället, kulturen, vetenskapen och tekniken har varit obestridlig, och dess relevans fortsätter att ständigt utvecklas. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Geomagnetisk storm, vilket ger en detaljerad analys och heltäckande vy som gör att vi bättre kan förstå dess betydelse och inflytande i vår samtida värld.

Illustration av hur ett område med intensifierad solvind når jorden och ger upphov till en geomagnetisk storm som bland annat trycker ihop magnetosfären.

En geomagnetisk storm (även kallad magnetisk storm) är ett rymdväderfenomen i jordens magnetosfär orsakad av en chockvåg i solvinden, i sin tur orsakad av någon form av solaktivitet, vanligen en koronamassutkastning eller en höghastighetsvind från ett koronahål. Vanligen varar stormen i något eller några få dygn.

Effekter

Huvudartikel: Rymdväder

Sydskensovalen avbildad i ultraviolett ljus av satelliten IMAGE.

Bland effekterna av geomagnetiska stormar kan nämnas:

Prognoser

Eftersom störningen som orsakar en geomagnetisk storm ytterst kommer från solen och typiskt tar något drygt dygn för att nå jorden kan man genom bevakning av solen tämligen väl förutse när risken för en geomagnetisk storm är stor. Prognoser för sannolikheten för att en storm ska utbryta inom de närmsta dygnen görs tillgängliga på internet.[3][4]

Se även

Referenser

  1. ^ Severe space weather Arkiverad 5 mars 2021 hämtat från the Wayback Machine.. NASA news feature, 21 jan 2009, länkad 22 jan 2009.
  2. ^ Severe Space Weather Events -- Understanding Societal and Economic Impacts. Workshop Report, Committee on the Societal and Economic Impacts of Severe Space Weather Events:A Workshop, National Research Council, 2008. ISBN 0-309-12770-X. Länkad 31 jan 2009.
  3. ^ Regional Warning Center Sweden vid Institutet för rymdfysik i Lund, länkad 31 jan 2009.
  4. ^ Spaceweather.com, länkad 31 jan 2009.