I den här artikeln kommer vi att ta upp ämnet Genius (skulptur), ett ämne som har skapat intresse och debatt i det samtida samhället. Genius (skulptur) har varit föremål för studier, reflektion och kontroverser, och dess inverkan har märkts på olika områden, från det personliga till det globala planet. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Genius (skulptur), från dess ursprung och utveckling till dess relevans i dagens värld. Vi kommer också att analysera de olika åsikter och ståndpunkter som finns kring Genius (skulptur), samt vilka implikationer det har på människors liv och samhället i stort. Genom ett tvärvetenskapligt förhållningssätt försöker denna artikel ge en heltäckande och fördjupad vision av Genius (skulptur), med syftet att bidra till den förståelse och reflektion kring detta ämne som är så relevant idag.
Genius, eller Lyrspelande ängel, är en skulptur i brons av Carl Milles som skapades åren 1932-40.
Redan 1932 började Carl Milles sitt arbete med "Genius", en lyrspelande ängel, som var tänkt som en hommage, ett respektsbevis, till August Strindberg. Lyrspelande figurer återkom ofta i Milles motiv, exempelvis i Orfeusgruppen i Stockholm. Lyran symboliserar poesi och dikt.
När Milles 1939 fick en beställning för ett gravmonument för skådespelaren Gösta Ekman d.ä., som 1938 gått ur tiden, föreslog han “Genius”. Milles hade tagit med sig skulpturen till Cranbrook i USA, där han sedan 1931 var bosatt och fulländade skulpturen fram till 1940. Genius uppsattes 1949 vid Gösta Ekmans grav på Norra begravningsplatsen vid Haga i Solna kommun. Replikor finns även på Millesgården på Lidingö, nedanför Manillaskolan på Djurgården i Stockholm och på Cranbrook. Även Göteborg har två "Genius" skänkta av direktören Hilding Göransson. Den ena finns i Millesparken vid Sankt Sigfrids plan och den andra vid Sahlgrenska sjukhuset.
|