Gamla huset

I den här artikeln kommer vi att noggrant utforska ämnet Gamla huset och allt som det innebär. Från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle kommer vi att analysera alla aspekter av detta fascinerande ämne. Genom historien har Gamla huset spelat en avgörande roll för att forma identiteten och kulturen i olika samhällen, och det är viktigt att förstå dess inflytande i den moderna världen. Genom en multidisciplinär ansats kommer vi att undersöka Gamla huset ur olika perspektiv, inklusive dess politiska, sociala, ekonomiska och kulturella implikationer. Dessutom kommer vi att titta på hur Gamla huset har utvecklats över tiden och hur det har påverkat hur vi lever och tänker idag. Den här artikeln syftar till att ge en heltäckande bild av Gamla huset, i syfte att belysa ett ämne som är relevant för alla.

Ej att förväxla med Gula huset, Skärholmen.
Gamla huset
Villa
Gamla huset i mars 2012.
Gamla huset i mars 2012.
Land Sverige Sverige
Kommun Stockholm
Ort Stockholm
Färdigställande 1700-talet

Gamla huset, även Gula huset, är en byggnad på WaldemarsuddeSödra Djurgården i Stockholm. Huset hör till den ursprungliga bebyggelsen från 1700-talet och nyttjades under en övergångstid kring sekelskiftet 1900 av prins Eugen som sommarbostad. Nära huset har prins Eugen fått sin sista vila.

Husets äldsta del är en parstuga som troligen byggdes av kommissarie Alström som blev ägare till Waldemarsudde 1737. På 1780-talet byggdes den till av näste ägaren Carl Magnus Fris och nyttjades som sommarnöje. Vid 1800-talets mitt genomfördes om- och påbyggnader av dåvarande ägaren skeppsredaren och grosshandlaren Johan Bergman Olson. Då tillkom en övervåning med brutet tak och en förstuga. I slutet av 1800-talet byggdes den öppna verandan mot söder och den inbyggda verandan mot norr. Husets alla ombyggnadsepoker återkommer även i inredningen.

År 1892 hyrde prins Eugen ett gavelrum i Gamla huset. Där ville han "ha några vackra dagar med guldskimrande aftonljus". Det blev mera än några dagar, sju år senare köpte han hela egendomen. Innan Bobergs byggnad stod klar på Waldemarsudde nyttjade prinsen Gamla huset som sommarbostad. Prinsen avled år 1947 och kremerades som den första kungliga personen i Sverige. Hans urna gravsattes nere vid stranden bakom Gamla huset.

År 1965 invigdes ett museum i byggnaden, där prinsens livsverk och Waldemarsuddes äldre historia presenterades. Då Waldemarsudde firade sitt 50-årsjubileum som offentligt museum 1898, renoverades huset på nytt och väggarnas originalfärger togs fram.

Referenser

  1. ^ Informationstavla vid "Gamla huset"
  2. ^ Prins Eugéns Waldemarsudde om "Gula huset". Arkiverad 10 februari 2012 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar