Gallblåsa

Idag vill vi prata om Gallblåsa. Detta är ett ämne som har fått stor relevans på senare tid och det är viktigt att studera det på djupet för att förstå dess inverkan på vårt samhälle. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Gallblåsa, från dess ursprung och utveckling till dess inflytande inom olika områden. Dessutom kommer vi att analysera de olika perspektiv som finns på Gallblåsa, för att kunna erbjuda en heltäckande och objektiv vision. Utan tvekan är Gallblåsa ett ämne som inbjuder oss till reflektion och debatt, och vi är säkra på att den här artikeln kommer att vara berikande för våra läsare.

Gallblåsan (5) sitter vid levern (4).
Blåsans innehåll, gallan, portioneras ut i tolvfingertarmen (6), som är början på tunntarmen.

Gallblåsan (lat. vesica fellea eller vesica biliaris) sitter vid levern, och fungerar som en tillfällig lagringsplats för galla som sedan blandas med tunntarmens innehåll. Vid behov pressar gallblåsan ut galla i tolvfingertarmen.

Gallblåsan är inte nödvändig för kroppens funktion och kan därför opereras bort vid till exempel gallstensproblem. Det utförs årligen omkring 14 000 sådana operationer i Sverige (2014).

Anatomi och funktion

Gallblåsans histologi

Gallblåsan är päronformad och sitter i en grop på undersidan av högra leverloben och framsticker med sin tjockända vid främre leverkanten.

Till volymen rymmer gallblåsan bara 30–60 ml men på grund av att gallan här koncentreras mellan 5 (normalt) och 16 (extremt) gånger räcker detta upp till 12 timmar. Koncentrationen skapas av så kallade natriumpumpar som driver ut natrium, med följd att även vatten och klor lämnar gallblåsan. Den koncentrerade gallan har följande sammansättning:

Gallblåsan börjar tömmas redan när föda når magsäcken, men den starkast stimulerande effekten har kolecystokinin som utsöndras i blodet av tolvfingertarmens slemhinna, vilket sker när födans fettsyror når hit ungefär en halvtimme efter måltidens intagande. En tömning av gallblåsan utlöses även, dock i betydligt mindre grad, av acetylkolin som utsöndrats av innerverande nerver. Gallblåsans tömning är ett resultat av dels rytmiska sammandragningar av själva blåsan, dels en avslappning i öppningen av gallgången till tolvfingertarmen, vilket även öppnar för bukspottkörtelns utlopp. Det är bara blåsans sammandragning som stimuleras av acetylkolin.

Gallblåsans vägg byggs upp av fem lager (inifrån och ut):

  1. En veckad slemhinna, mucosa
  2. Bindväv, lamina propria
  3. Ett tjockt lager glatt muskulatur
  4. Ännu ett bindvävsskikt
  5. En tunn hinna, serosa

Gallblåsan finns hos många, men inte alla, ryggradsdjur. Ryggradslösa djur saknar den.

Gallblåserelaterade sjukdomar eller problem

Källor

  1. ^ Operationsfrekvens avseende kolecystektomier Vården i siffror. Sveriges kommuner och landsting, Nationella kvalitetsregister. Läst 31 december 2016.
  2. ^ Guyton, A., Textbook of Medical Physiology, 10:e utgåvan, s.749-751, publicerad 2000
  3. ^ Solunetti.fi, läst den 18 augusti 2008
  4. ^ Nordisk familjebok 1912, Lefversjukdomar