Gösta Sandels (general)

Nuförtiden har Gösta Sandels (general) blivit ett ämne av allmänt intresse för ett stort antal människor runt om i världen. Dess relevans och inverkan täcker flera aspekter av det dagliga livet, från hälsa till teknik, inklusive politik, kultur och ekonomi. Gösta Sandels (general) är ett ämne som genererar debatt och kontrovers, men som också väcker intresse och nyfikenhet, vilket gör det till en mötesplats för människor från olika områden och intressen. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska betydelsen och omfattningen av Gösta Sandels (general), såväl som dess utveckling över tid och dess inflytande på dagens samhälle.

Gösta Sandels
FöddLars Gustaf Sandels
10 oktober 1815
Död9 november 1914 (99 år)
Medborgare iSverige
SysselsättningMilitär
FöräldrarJohan August Sandels
Ulrika Elisabet Sandels
SläktingarSamuel August Sandels (syskon)
Ulrik Fabian Sandels (syskon)
Wilhelm Sandels (syskon)
Redigera Wikidata

Lars Gustaf (Gösta) Sandels, född den 10 oktober 1815 i Stockholm, död där den 9 november 1914, var en svensk greve och militär. Han var son till Johan August Sandels samt bror till Samuel August Ulrik Fabian och Carl Wilhelm Sandels.

Gösta Sandels som ung, porträtterad av Fritz von Dardel.

Sandels blev 1839 fänrik vid Andra gardet, varifrån han avgick 1858 som kapten, men som överstelöjtnant i armén. Han blev 1853 tillförordnad och var 1858–83 ordinarie generalintendent och avancerade därunder i armén till generallöjtnant (1882). Sandels var ledamot av kommittéerna angående lantförsvaret (1861) och Krigskollegiets ombildning (1865) och av Krigsvetenskapsakademien (sedan 1859). Han var kommendör med stora korset av Svärdsorden samt kommendör av första klassen av Vasaorden, Sankt Olavs Orden och Dannebrogsorden. Han blev greve vid broderns död 1898. Med honom utslocknade grevliga ätten Sandelssvärdssidan. Gösta Sandels vilar på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.

Källor