I dagens värld har Förby, Salo blivit allt mer relevant. Oavsett om det gäller politik, teknik, kultur eller något annat, har Förby, Salo blivit ett ämne för ständigt intresse och debatt. Med globaliseringens framsteg och sammankopplingen av samhällen har Förby, Salo avsevärt påverkat hur människor relaterar till varandra och uppfattar världen omkring dem. I den här artikeln kommer vi att undersöka på djupet vilken inverkan Förby, Salo har på olika aspekter av samhället, och analysera dess inflytande och konsekvenser idag.
Förby är en ort på västsidan av Storö i tidigare Finby kommun, numera i Salo kommun, i Finland.
I en urkund från 1329 omtalas Olle Före som jordägare i Kimito. Sannolikt är detta tillnamn förled i bynamnet. Samma bynamn uppträder också i Ingå (Förby, Sjundeå) samt på Ormsö (Förby, Ormsö) i Estland, där det sannolikt är inlånat från Nyland.
Kalk från Förby användes redan i mitten av 1500-talet vid byggnadsarbeten på Åbo slott. År 1881 anlades en kalkgruva i Förby 1881 av Karl Forsström, och dess verksamhet utökades under decennierna. På 1970-talet utvanns omkring 100 000 ton kalksten från gruvan årligen. Huvudprodukten var jordförbättringskalk för jordbruket.
Det schweiziskägda Omya Oy etablerade sig 1991 i Förby för att tillverka pigment för skogsindustrin. Karl Forsström Ab:s kalkgruva lades ned 2009, men Omya fortsatte sin tillverkning i Förby med råvara från annat håll.
I december 1982 inträffade ett stort gruvras i Förby. Det gamla dagbrottet var stängt, men nya hus och vägar var byggda längs gruvkanten. Gruvraset slukade en stor del av vägen, och diametern på slukhålet blev slutligen nästan 100 meter.