Fukushima prefektur

Numera har Fukushima prefektur blivit ett ämne av stor betydelse och intresse i det moderna samhället. Med teknikens framsteg och ständiga förändringar i världen har Fukushima prefektur fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Från dess påverkan på vardagen till dess påverkan på kultur och ekonomi har Fukushima prefektur etablerat sig som ett relevant ämne som är värt att analysera idag. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska de olika aspekterna relaterade till Fukushima prefektur, vilket ger en omfattande översikt som gör att vi kan förstå dess betydelse idag.

Fukushima‐ken
(福島県)
Prefektur
Flagga
Symbol
Land Japan Japan
Ö Honshu
Region Tōhoku
Antal städer 13
Antal distrikt 13
Antal landskommuner 46
Huvudort Fukushima
Area 13 783,74 km²[1]  (3:e största av Japans 47 prefekturer)
 - vatten 0,9 %
Folkmängd 1 913 606 (1 okt 2015)[1] (18:e största av Japans 47 prefekturer)
Befolkningstäthet 139 invånare/km²
Blomma Nemotoshakunage
(Rhododendron brachycarpum)
Träd Japansk zelkova
(Zelkova serrata)
Fågel Narcissflugsnappare
(Ficedula narcissina)
Guvernör Masao Uchibori[2]
ISO 3166-2-kod JP-07
Geonames 2112922
Karta över Japan med Fukushima utsatt.
Karta över Japan med Fukushima utsatt.
Karta över Japan med Fukushima utsatt.
Fukushima prefekturs administrativa indelning Städer:      Signifikanta städer      Övriga städer Landskommuner:      Köpingar      Byar
Fukushima prefekturs administrativa indelning

Städer:      Signifikanta städer      Övriga städer
Landskommuner:      Köpingar      Byar
Fukushima prefekturs administrativa indelning

Städer:      Signifikanta städer      Övriga städer
Landskommuner:      Köpingar      Byar
Webbplats: https://www.pref.fukushima.lg.jp/

Fukushima prefektur (japanska: 福島県?, Fukushima‐ken) är ett administrativt område i Japan. Prefekturen är belägen i södra delen av Tōhoku‐regionen på ön Honshū i Japan. Residensstad är Fukushima.

Prefektursymboler

Fukushimas emblem och flagga antogs den 23 oktober 1968, medelst notis nummer 1067. Emblemet utgörs av en stilisering av hiragana‐tecknet ふ (”Fu” som i ”Fukushima”), och symboliserar enhet, vänskap samt prefekturens stadiga, gränslösa framåtskridande.

Flaggan har proportionerna 2:3. Denna visar ett vitt prefekturemblem förskjutet mot stångsidan uppå en orange bakgrund, vars färg står för hopp och kärlek.[3]

Administrativ indelning

Läs vidare i artikeln Japans administrativa indelning

Prefekturen var år 2016 indelad i tretton städer (‐shi) och 46 landskommuner (‐machi ”köpingar” och ‐mura ”byar”).[1] Landskommunerna grupperas i 13 distrikt (‐gun). Distrikten har ingen administrativ funktion utan fungerar i huvudsak som postadressområden[4].

Städer:

Distrikt och landskommuner:

Kärnkraftverk

Huvudartiklar: Fukushima I och Fukushima II

I Fukushima finns två kärnkraftsanläggningar med totalt tio reaktorer, sex reaktorer i Fukushima I samt fyra reaktorer i Fukushima II. Dessa anläggningar skadades allvarligt vid jordbävningen vid Tōhoku 2011 där reaktorerna 1–3 i Fukushima I drabbades av härdsmältor och reaktor 4 i Fukushima I av en kraftig vätgasexplosion. Dessa fyra reaktorer blev totalförstörda och formellt beslut om att riva dem fattades den 19 maj 2011. Övriga sex reaktorer i Fukushima II var förhållandevis oskadade efter jordbävningen och tsunamin, men beslut om avveckling fattades den 17 december 2013 (reaktor 5 och 6 i Fukushima II) respektive 30 september 2019 (reaktor 1–4 i Fukushima II).[5]

Källor

  1. ^ ”市区町村プロフィール (Kommunprofiler)” (på japanska). Masahiro Higashide. http://uub.jp/cpf/fukushima.html. Läst 2 november 2016. 
  2. ^ ”Japan Prefectures from 1947”. http://www.worldstatesmen.org/Japan_pref.html. Läst 1 okt 2016. 
  3. ^ ”Fukushima (Japan)” (på engelska). Flags Of The World. https://www.fotw.info/flags/jp-07.html. Läst 17 mars 2022. 
  4. ^ ”Prefectures of Japan” (på engelska). Statoids. http://www.statoids.com/ujp.html. Läst 20 januari 2016. 
  5. ^ ”Country Statistics – Japan”. IAEA PRIS (International Atomic Energy Agency, Power Reactor Information System. https://pris.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/ReactorDetails.aspx?current=350. Läst 1 juni 2020.