Formaldehyd

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Formaldehyd på djupet och allt som finns att veta om det. Oavsett om vi pratar om livet för Formaldehyd, de mest relevanta händelserna relaterade till Formaldehyd eller de aktuella trenderna kring Formaldehyd, kommer den här artikeln att vara din kompletta guide. Längs dessa linjer kommer vi att analysera i detalj de mest relevanta aspekterna av Formaldehyd, och erbjuda en detaljerad och uttömmande analys som gör att du kan förstå detta ämne noggrant. Oavsett vilken kunskapsnivå du har om Formaldehyd, kommer den här artikeln att ge dig värdefull information och hjälpa dig att utöka din förståelse av Formaldehyd. Gör dig redo att fördjupa dig i den fascinerande världen av Formaldehyd!

Formaldehyd
strukturformelmolekylmodell
Systematiskt namnMetanal
Övriga namnMetylenoxid
Kemisk formelCH2O
Molmassa30,03 g/mol
UtseendeFärglös gas med stickande lukt
CAS-nummer50-00-0
SMILESC=O
Egenskaper
Densitet0.8153 g/cm³
Löslighet (vatten)>1000 g/l (20 °C)
Smältpunkt–117 °C
Kokpunkt–19,3 °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

2
3
2
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Formaldehyd, metanal, är en färglös gas (kokpunkt -19,3 °C) med stickande lukt. Formaldehyd löst i vatten kallas formalin. Formaldehyd används industriellt bland annat vid framställning av flera olika typer av plaster (till exempel bakelit) och som desinfektionsmedel. Formaldehyd används inom färg-, medicin-, foto-, lim-, garveri- och textilindustrin. Det används som bekämpningsmedel, desinficerings- och konserveringsmedel.

Formaldehyd framställs vanligtvis i en oxo-syntes genom att metanol vid cirka 400 °C i närvaro av järnoxid och molybden och/eller vanadin reagerar med syre.

Risker

Formaldehyd verkar starkt irriterande på ögon och luftvägar. Inandning kan ge hosta, heshet, huvudvärk, yrsel, tryck över bröstet samt i svårare fall kramp i struphuvudet och lungskador. Inandning under lång tid kan ge luftvägsirritation, nästäppa och andningsbesvär av astmatyp. Formaldehyd är allergi- och cancerframkallande enligt kemikalieinspektionen.

Naturlig förekomst

Formaldehyd förekommer naturligt i de flesta levande djur och växter och är en viktig del av ekologin. Vi får dagligen i oss formaldehyd via födan, ett äpple innehåller exempelvis 6,3-22,3 mg/kg. Formaldehyd bryts naturligt ned av den mänskliga kroppen och ackumuleras inte. Formaldehyd produceras även i kroppen. En vuxen man har normalt ca 16 milligram formaldehyd i blodet.

Källor

Referenser