Flygsignal

Den här artikeln tar upp Flygsignal, ett ämne av stor relevans och intresse idag. Flygsignal är ett ämne som har skapat debatt och diskussion inom olika områden och väckt intresset hos experter, akademiker och människor i allmänhet. Genom historien har Flygsignal spelat en avgörande roll i samhället och dess betydelse fortsätter i den samtida världen. I denna mening är det viktigt att fördjupa kunskapen och förståelsen för Flygsignal, analysera dess implikationer, utmaningar och möjligheter. Genom den här artikeln försöker vi erbjuda en komplett och avslöjande vision av Flygsignal, vilket berikar debatten och förståelsen för detta mycket relevanta ämne.

Flygsignal uppspikad på träpinnar som är nedslagna i marken.

En flygsignal, ofta bara signal, är en tydlig, från luften lätt identifierbar, markering på marken, oftast med kända koordinater, som används som stödpunkt (referenspunkt) vid flygfotografering för kartframställning.

Signaler används som stödpunkter dels för att knyta ihop bilder i en bildserie med varandra och dels för att knyta ur bilderna fotogrammetriskt inmätta detaljers lägen till ett koordinatsystem. Ibland förekommer det även att de används för att markera detaljer som skall mätas in, men är svåra att se i flygbilderna. Sådana detaljer kan till exempel vara gatubrunnar och brandposter.

Den i Sverige vanligast förekommande signalen är en vit kvadrat, ofta målad på marken, som är 3 till 5 decimeter i sida beroende på flyghöjd. Ju större flyghöjd, desto större signal behövs det för att den skall synas i flygbilderna. Ofta är den vita signalen försedd med en bred svart kant för att öka kontrasten så att den ska synas bättre i flygbilderna.

Referenser