Facklig centralorganisation

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Facklig centralorganisation och allt som detta koncept kan omfatta. Från dess ursprung till dess påverkan på dagens samhälle har Facklig centralorganisation varit föremål för debatt, studier och reflektion genom historien. På sidorna i denna artikel kommer vi att fördjupa oss i de många aspekterna av Facklig centralorganisation, och analysera dess relevans i olika sammanhang och dess inflytande på våra liv. Med ett kritiskt och reflekterande öga kommer vi att undersöka vilken roll Facklig centralorganisation spelar i vårt moderna samhälle och hur det har utvecklats över tid. Gör dig redo att ge dig ut på en fascinerande resa genom Facklig centralorganisation och upptäck allt detta koncept har att erbjuda.

En facklig centralorganisation eller central arbetstagarorganisation är en arbetstagarorganisation på nationell nivå. Dessa kan vara sammanslutningar av flera fackförbund. I Sverige är de främsta fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco. Tidigare fanns även Statstjänstemännens Riksförbund (SR) och för privatanställda tjänstemän De anställdas centralorganisation (Daco).

De andra nordiska länderna har en likartad indelning i särskilda fackliga centralorganisationer för arbetare (norska och svenska LO), akademiker (Saco i Sverige, AC i Danmark, Akava i Finland) och övriga tjänstemän (TCO i Sverige, YS i Norge) även om gränsen mellan olika tjänstemannagrupper blivit otydligare genom att allt fler yrken akademiserats.

Se även

Referenser

  • Uppslagsordet central arbetstagarorganisation från Nationalencyklopedins internettjänst. Hämtat 24 februari 2009.

Noter

  1. ^ Kjellberg, Anders (2017) The Membership Development of Swedish Trade Unions and Union Confederations Since the End of the Nineteenth Century (De svenska fackförbundens och centralorganisationernas medlemsutveckling sedan slutet av 1800-talet) (Studies in Social Policy, Industrial Relations, Working Life and Mobility). Research Reports 2017:2 (uppdaterad 2021). Lund: Department of Sociology, Lund University. (Om medlemsutvecklingen i svenska fackförbund, fackliga centralorganisationer samt fackliga samverkansorganisationer som PTK och OFR)
  2. ^ För en översikt av de fackliga centralorganisationerna i Norden se Kjellberg, Anders (2023) Den svenska modellen ur ett nordiskt perspektiv; facklig anslutning och nytt huvudavtal, Arena Idé 2023, sid. 23-26.