Förklädd gud

I dagens värld är Förklädd gud ett ämne som har fått stor relevans inom olika samhällsområden. Oavsett om det är på ett personligt, professionellt eller socialt plan har Förklädd gud fångat människors uppmärksamhet på grund av dess inverkan och relevans i vardagen. Med tiden har Förklädd gud blivit ett ämne för debatt och diskussion, vilket genererar motstridiga åsikter bland olika delar av befolkningen. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Förklädd gud och dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Från dess ursprung till sin nuvarande situation kommer vi att analysera hur Förklädd gud har markerat ett före och efter i hur vi uppfattar omvärlden. Därför är det avgörande att förstå vikten av Förklädd gud och dess inverkan på vårt samhälle.

För en skulptur i brons, se Förklädd gud (skulptur). För jazzgruppen, se Förklädd gud (musikgrupp).

Förklädd gud (opus 24) är en lyrisk svit från 1940 av Lars-Erik Larsson, med text av Hjalmar Gullberg. Sviten hör till Larssons nyromantiskt orienterade produktion och är ett av den svenska klassiska musikens mest kända verk. Både Larsson och Gullberg var vid tiden anställda vid Sveriges Radio, och stycket skrevs för att uppföras i radio.

Uruppförandet ägde rum den 1 april 1940 i Sveriges Radio. Solister var Kerstin Torlind och Hugo Hasslo. Olof Molander var recitatör. Radiokören och Radiotjänsts underhållningsorkester dirigerades av tonsättaren.

Texten är hämtad från Gullbergs diktsamling Kärlek i tjugonde seklet från 1933. Gullbergs idyll tar sin utgångspunkt i ett motiv från antik mytologi om guden Apollon, dömd att uppträda som människa i ett år och tjäna som dräng hos kung Admetos i Thessalien, i Euripides drama Alkestis.

Inspelningar

Källor

Noter