Förbundet Sverige–Sovjetunionen

I den här artikeln ska vi analysera allt relaterat till Förbundet Sverige–Sovjetunionen. Från dess ursprung och utveckling till dess inverkan på dagens samhälle. Genom historien har Förbundet Sverige–Sovjetunionen spelat en grundläggande roll i olika aspekter av det dagliga livet och påverkat människor i alla åldrar och samhällsklasser. Genom olika förhållningssätt och perspektiv kommer vi att utforska de många aspekterna av Förbundet Sverige–Sovjetunionen, samt dess inverkan på kultur, ekonomi, politik och teknik. Dessutom kommer vi att undersöka aktuella åsikter och debatter kring Förbundet Sverige–Sovjetunionen, samt de möjliga framtida projektioner som kan uppstå i relation till detta ämne som är så relevant i det nutida samhället.

Förbundet Sverige–Sovjetunionen
Typförening
SyfteBättre förbindelser mellan Sovjetunionen och Sverige
Grundad1935
Upplöst1991 (ej formell upplösning)

Förbundet Sverige–Sovjetunionen, egentligen Sällskapet för främjande av kulturella och ekonomiska förbindelser mellan Sverige och Sovjetunionen, var en svensk organisation med syfte att främja vänskap och kulturutbyte mellan Sverige och Sovjetunionen.

Förbundet Sverige-Sovjetunionen bildades 1935 på initiativ av professor Wilhelm Palmær, som också var dess förste ordförande. Förbundet tillkom under perioden då den sovjetiska folkfrontspolitiken fördes fram, och hade stort stöd från en rad kulturpersonligheter, forskare och politiker. Efter tillbakagångar under andra världskriget ombildades föreningen 1950 i samverkan med den sovjetiska kulturorganisationen VOKS och på grundval av ett 30-tal lokalorganisationer.

Organisationens huvudsakliga verksamhet inriktades på olika former av kulturutbyte med Sovjetunionen, och som mest hade man ca 10 000–11 000 medlemmar. Förbundet mottog periodvis ekonomiskt stöd från Sovjetunionens kommunistiska parti. I samband med de djupa förändringarna som ägde rum i Östeuropa under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet och slutligen kulminerade i Sovjetunionens upplösning 1991 ebbade Förbundet Sverige-Sovjetunionens verksamhet ut, även om någon formell upplösning aldrig ägt rum.[1]

Åren 1968–1987 gav förbundet ut tidskriften Sovjet kontakt.

Kända medlemmar

Referenser

Noter

Övriga källor

  • Sveriges dödbok 1901-2009
  • Adresskalender för Stockholm med förorter 1936