I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Färsna gård. Från dess ursprung till dess relevans idag har Färsna gård fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Vi kommer att utforska dess höjdpunkter, dess kontroversiella återverkningar och hur det har utvecklats över tiden. Färsna gård är ett brett och mångsidigt ämne, så vi kommer att undersöka olika perspektiv och nyckelaspekter för att erbjuda en komplett och berikande vision. Från dess inverkan på samhället till dess inflytande på olika områden, har Färsna gård otvivelaktigt lämnat en outplånlig prägel på historien, och denna artikel försöker reda ut alla dess mysterier och tillåta oss att bättre förstå dess betydelse.
Färsna gård ligger cirka två kilometer utanför Norrtälje i Estuna socken. Färsna har varit en familjegård sedan 1300-talet. Den köptes år 1972 av Norrtälje kommun. På gården finns det aktiviteter för skolor och andra företag och de har även djur som man kan titta på. Från år 2009 förvaltar Norrtälje naturvårdsstiftelse gården.
I anslutning til byn finns ett gravfält om tio stensättningar.
Färsna omtalas första gången 1365 då en "jenis i færsnom", och var en by fram till slutet av 1700-talet, då den lades under en brukare.
De hyresgäster Färsna Gård har på gården är Färsna 4h, Norrtälje veterantraktorklubb och tiohundra. Det är personer som sköter enkla djursysslor. Alla föreningar i Norrtälje som arbetar med miljö och natur får ha möten gratis på Färsna. Det är Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen, Geologiska föreningen och Roslagens ornitologiska förening. Norrtälje naturvårdsstiftelse arbetar för en öppen gård för alla. Färsna Gård har flera projekt som syftar till att öka tillgängligheten för prioriterade grupper som invandrare, rullstolsburna och funktionshindrade.
Naturvårdstiftelsen har ett avtal med Teknikgymnasiet, Freinetskolan Hugin och Montessoriskola. De använder gården och miljöerna för att flytta ut en del av lärandet i naturen. De samarbetar också med många lärare och skolor.