Eva Lange

Artikeln du ska läsa handlar om Eva Lange, ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet på senare tid. Eva Lange är ett ämne som har skapat debatt, intresse och nyfikenhet inom olika områden. Det har varit föremål för studier, kontroverser och spekulationer, och dess inverkan har varit betydande i dagens samhälle. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Eva Lange, från dess ursprung till dess möjliga konsekvenser. Vi kommer att analysera dess inflytande på populärkultur, politik, vetenskap och vardagsliv. Vi kommer också att undersöka olika perspektiv på Eva Lange, för att erbjuda en heltäckande och berikande vision av detta mycket relevanta ämne. Genom djup och detaljerad analys ska vi försöka belysa Eva Lange och dess betydelse i det aktuella scenariot.

Tulpan i Göteborg
Koncentration i Visby
Langes signatur på verket "Efter vinter kommer vår".
Mur i Sätra centrum i Stockholm (med Marie Stenqvist)

Eva Emilia Lange, född 13 oktober 1935 i Stockholm, är en svensk skulptör. 2001 erhöll hon Anna Nordlander-priset och 2015 Sergelpriset.

Biografi

Eva Lange utbildade sig 1953-64, först på Konstfackskolan och sedan på Konsthögskolan i Stockholm 1959-1964. Hon har medverkat i utställningar på Karlskoga konsthall, Galleri 54, Stockholms skulpturtriennal och på Museum Anna Norlander i Skellefteå. Bland hennes offentliga arbeten märks utsmyckningar för Västberga yrkesskola och Hägernässkolan i Täby, Hemmet för gamla i Enskede och med skulpturen Blomma i entrén till Institutet för medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna. Hennes skulpturer består av sten, betong, frigolit, lera och gips utförda i både klassiska och moderna former. Lange är representerad vid Moderna museet[1], Stockholms stadsmuseum och Göteborgs konstmuseum[2]. Hon har även varit lärare i skulptur och teckning vid Birkagårdens folkhögskola.

försöker gestalta det monumentala i grässtråets stilla växande
– Eva Lange 1984[3]

Offentliga verk i urval

Externa länkar

Källor

Noter

  1. ^ Moderna museet
  2. ^ Göteborgs konstmuseum
  3. ^ Swärd: 63 skulptörer, 1984