I dagens värld har Europeiska gröna given blivit ett ämne av yttersta vikt och relevans. Oavsett om det är för dess inverkan på samhället, dess relevans i historien eller dess inflytande på våra dagliga liv, har Europeiska gröna given fångat uppmärksamheten hos både experter och fans. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska alla aspekter relaterade till Europeiska gröna given, från dess ursprung till dess inverkan idag. Vi kommer att analysera de olika perspektiven, åsikterna och debatterna kring Europeiska gröna given, i syfte att ge en heltäckande och komplett vision av detta ämne som är så relevant idag.
Den europeiska gröna given (engelska: European Green Deal) är ett politiskt program som presenterades av Europeiska kommissionen i december 2019. Dess slutmål är att göra EU klimatneutralt senast 2050. Den utgör unionens avgörande bidrag till att uppfylla åtagandena i Parisavtalet, där EU:s medlemsstater förband sig att arbeta för att begränsa den globala uppvärmningen till högst 1,5 °C jämfört med förindustriella nivåer.
Den europeiska gröna given syftar till att omvandla EU till ett ”rättvist och välmående samhälle med en modern och konkurrenskraftig ekonomi”. Detta ska uppnås genom en kombination av ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling, med omfattande reformer och regleringar inom områden som energi, transport, jordbruk och industri. Planen inkluderar både ambitiösa klimatpolitiska mål och sociala åtgärder för att säkerställa att omställningen sker på ett rättvist och inkluderande sätt.
Den europeiska gröna given har varit föremål för omfattande förhandlingar mellan kommissionen, Europaparlamentet och rådet. Den har mött både stöd och kritik, särskilt kring dess finansiering och dess påverkan på medlemsstaternas ekonomiska tillväxt.
Några av de viktigaste delarna i den europeiska gröna given inkluderar:
Den europeiska gröna given var ett prioriterat område för kommissionen von der Leyen I.
Den europeiska gröna given täcker åtgärder inom ett antal olika områden:
Regler och krav för handeln med utsläppsrätter inom EU.
Regler och krav på utsläppshandel för utsläppen från vägtransporter och egen uppvärmning av byggnader.
Förordning som reglerar utsläpp och upptag från skog och mark.
Bindande mål för medlemsstaternas utsläppsminskningar.
Regler för klimattullar på import till EU av vissa varor såsom järn, stål, cement, konstgödsel, aluminium och elektricitet beroende på dess koldioxidinnehåll.
Plan för att fasa ut EU:s import av gas, olja och kol från Ryssland.
Innehåller miljö-, funktions- och säkerhetskrav för byggprodukter, både nya och begagnade.
Reglerar hur företag ska ta hänsyn till negativa effekter på mänskliga rättigheter och miljön, och omfattar leverantörer såväl som kunder.
Innehåller omfattande krav på stora eller noterade företags hållbarhetsrapportering.
Krav på hur konsumenter ska informeras om bland annat hållbarhetsgarantier, programuppdateringar, reparerbarhet.
Krav på viss prestanda och information om produkters miljömässiga hållbarhet.
Krav på standardisering av rapportering i enlighet med CSRD.
Förbud mot vilseledande information till konsumenter om produkters miljömässiga eller sociala påverkan, hållbarhet och reparerbarhet.
Regelverk för när en ekonomisk verksamhet ska anses vara miljömässigt hållbar som ska hjälpa investerare att identifiera och jämföra miljömässigt hållbara investeringar..
Regler för registrering, utvärdering, tillståndskrav och begränsning av hur och när kemiska ämnen får användas.
Regler för att göra alla förpackningar återvinningsbara och återanvändningsbara på ett ekonomiskt lönsamt sätt år 2030.
![]() |
EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia. |