Ekopark Hornsö

Vem är Ekopark Hornsö och varför är det ett ämne av intresse för så många människor idag? Ekopark Hornsö har fångat ett brett spektrum av samhällets uppmärksamhet och genererat debatter, åsikter och reflektioner inom olika områden. Från dess påverkan på populärkulturen till dess påverkan på historien har Ekopark Hornsö blivit ett fenomen som inte lämnar någon oberörd. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Ekopark Hornsö, analysera dess relevans i det aktuella sammanhanget och dess potentiella inverkan i framtiden. Genom intervjuer, forskning och djupanalys kommer vi att fördjupa oss i Ekopark Hornsös universum för att upptäcka dess sanna innebörd och dess betydelse i det moderna samhället.

Sjön Allgunnen

Ekopark Hornsö är en svensk ekopark i Nybro och Högsby kommuner i Kalmar län. Den är en av Sveaskogs största ekoparker. Ekoparken, som invigdes 2004, uppgår till totalt 9 242 hektar skogsmark, varav 8 233 hektar är produktiv skogsmark (89 %). Övriga ägoslag är bergimpediment (1 %), myrimpediment (4 %), inägomark (1 %).

I ekoparken finns också flera stora sjöar och vattendrag, bland andra Allgunnen, Åsjön, Hultsnäsesjön, Barnebosjön och Alsterån.

I ekoparken finns flera naturreservat:

Hornsö domineras av tallskog, varav delar är brandpräglade tallnaturskogar. Dessa senare har gett en rikedom av vedlevande skalbaggar. Intressanta arter är raggbock och igelkottstaggsvamp.

Hornsö pekades ut i Skogsutredningen 2019:s betänkande som en blivande nationalpark.[1]

Svart stork i Sverige

Ekopark Hornsö anses ha speciellt goda förutsättningar för att återintroducera svart storken i Sverige.[2][3][4]

Källor

Noter