Ecce homo (Bosch)

I den moderna världen är Ecce homo (Bosch) ett ämne som har fått stor relevans de senaste åren. På både affärs- och privatsfären är Ecce homo (Bosch) en avgörande faktor som påverkar flera aspekter av det dagliga livet. Med teknikens framsteg och sociala förändringar har Ecce homo (Bosch) blivit ett ämne för ständig debatt, vilket genererar motstridiga åsikter och djupa reflektioner över dess inverkan på samhället. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv och analyser av Ecce homo (Bosch), med målet att bättre förstå dess inflytande på vår nuvarande verklighet.

Ecce homo
KonstnärHieronymus Bosch
Basfakta
Tillkomstårcirka 1490
Typoljemåleriekpannå
Mått (h×b)71,1 × 60,5 cm 
PlatsStädelsches Kunstinstitut, Frankfurt

Ecce homo är en oljemålning av den nederländske konstnären Hieronymus Bosch. Den är utförd omkring 1490 och ingår sedan 1917 i Städelsches Kunstinstituts samlingar i Frankfurt.

Det finns en kopia av målningen på Rijksmuseum i Amsterdam. Dendrologisk analys av ekpannån visar att den utförts omkring 1530–1550, det vill säga efter Boschs död 1516. Därutöver finns två oljemålningar med samma motiv men annorlunda komposition som attribueras "Hieronymus Boschs efterföljare". Den ena dateras till 1496–1500 och ingår sedan 1953 i samlingarna på Museum of Fine Arts i Boston och den andra dateras till tiden efter 1506 och är sedan 1971 utställd på Indianapolis Museum of Art i Indiana (se bildgalleri).

Motivet

Den latinska frasen ecce homo översätts till "se människan" eller "se mannen" och var de ord som Pontius Pilatus yttrade till folkmassan enligt Johannesevangeliet (kapitel 19:5) när Jesus visades fram. Det var ett vanligt konstmotiv under renässansen. Jesus framställdes vanligen bloddrypande med törnekrona (smärtomannen) och iförd purpurmantel. Pilatus milda inställning till Jesus delades dock inte av folkmassan som krävde korsfästelse.

Frankfurtversionen

De suddigt spöklika personerna ner till vänster i Frankfurtversionen är så kallade donatorsporträtt. Deras identitet är inte känd och vid något tillfälle har de övermålats. Dessutom har Jesus draperats med fotsida kläder. Vid en röntgenundersökning 1983 upptäcktes dessa tillägg och under den följande restaurationen återställdes Jesus ursprungliga utseende och donatorsporträtten togs försiktigt fram. I målningen syns tre latinska inskriptioner utformade som pratbubblor i en serietidning. Pontius Pilatus uttalar "ecce homo" (se människan), folkmassan skanderar "crucifige eu" (korsfäst honom) och donatorerna uttrycker "salva nos xpe rdeptor" (rädda oss Kristus frälsare). I bakgrunden breder ett folktomt (i kontrast till den packade förgrunden) Jerusalem ut sig som mest påminner om en nederländsk renässansstad.

Bildgalleri

Referenser

Externa länkar

  • Wikimedia Commons har media som rör Ecce homo.