Donationsprofessur

I dagens värld är Donationsprofessur ett ämne av stor relevans och intresse för ett stort antal människor. Med teknologins framsteg och globaliseringen har Donationsprofessur blivit ett centralt tema i många aspekter av det dagliga livet. Oavsett om det är i arbetet, den akademiska, sociala eller personliga sfären, spelar Donationsprofessur en avgörande roll i samhällets utveckling och utveckling. Genom historien har Donationsprofessur varit föremål för studier och debatt, vilket har bidragit till att berika och utöka kunskapen om denna aspekt. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Donationsprofessur och analysera dess inverkan på olika områden, såväl som utsikterna för framtiden.

Donationsprofessur är en professorstjänst som finansieras genom en riktad extern donation till högskolan. Tjänsten kan antingen tillsättas direkt av högskolan eller utlysas i öppen konkurrens och med extern sakkunniggranskning. Det finns ingen formell bortre gräns för en donationsprofessur, men beroende på donationens storlek kan anställningen tidsbegränsas. Det har också förekommit att finansieringsansvaret övertagits av den aktuella högskolan när donationsmedlen förbrukats.

Sverige

Den högskola eller universitet i Sverige som har flest donationsprofessurer är Handelshögskolan i Stockholm. Högskolan har cirka tjugo donationsprofessurer finansierade av stiftelser, företag och privatpersoner. Handelshögskolans äldsta donationsprofessur är A O Wallenbergs professur i nationalekonomi och bankvetenskap, inrättad 1917 efter en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Se även