Doñana nationalpark

Numera är Doñana nationalpark ett ämne av stor relevans som väcker stort intresse inom olika områden. Oavsett om det är på det akademiska, vetenskapliga, sociala eller kulturella området har Doñana nationalpark lyckats fånga uppmärksamheten hos experter och allmänheten. Dess många aspekter och implikationer gör det till ett ämne för ständiga studier och debatter. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika perspektiven och reflektionerna kring Doñana nationalpark, såväl som dess inverkan på det nuvarande samhället och dess möjliga framtida implikationer.

Världsarv
Doñana nationalpark
Våtmarker i Doñana
Geografiskt läge
Koordinater36°56′52″N 6°21′32″V / 36.94778°N 6.35889°V / 36.94778; -6.35889 (Doñana nationalpark)
PlatsI provinserna Huelva och Sevilla i regionen Andalusien
LandSpanien Spanien
Region*Europa och Nordamerika
Data
TypNaturarv
Kriteriervii, ix, x
Referens685
Historik
Världsarv sedan1994  (18:e mötet)
Utvidgat2005
* Enligt Unescos indelning.

Doñana nationalpark (på spanska: Parque Nacional de Doñana) är en stor nationalpark och vildmarksreservat i sydvästra Spanien. Nationalparken, som ligger på gränsen mellan provinserna Huelva och Sevilla i Andalusien, omsluter 543 km², av dessa är 135 km² skyddat område.

Landskapet i nationalparken är sammansatt av olika laguner, bredare sandstränder vid havet, buskskogar, träskmarker och vandrande sanddyn. Denna mosaik erbjuder utmärkta levnadsförhållanden för vattenlevande fåglar som flamingor, vit och svart stork, tranor, silkeshäger och skedstorkar. De flesta djur som förekommer i nationalparken är aktiva under skymningen och under natten.[1]

Parken har en artrikedom som är unik i Europa. Den har en mängd olika ekosystem och hyser ett rikt djurliv, bland annat finns här tusentals europeiska och afrikanska flyttfåglar, dovhjort, spansk kronhjort, vildsvin, europeisk grävling, egyptisk mangust. I parken finns också flera utrotningshotade djurarter, bland annat den sällsynta panterlon och spansk kejsarörn. Av kejsarörnen finns idag endast ett hundratal kvar och en fjärdedel av dessa lever i nationalparken.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter

  1. ^ Langner, Christina (2006). ”Nationalpark Doñana” (på tyska). Die Natur- und Kulturwunder der Welt. wissenmedia Verlag. sid. 60 

Externa länkar