Djurstudier

Utseende flytta till sidofältet dölj

Djurstudier är ett nytt akademiskt fält där djur studeras på en mängd tvärvetenskapliga sätt. Forskare från fält som pedagogik, idéhistoria, evolutionsbiologi, medie- och kommunikationsvetenskap, antropologi, etologi, kulturgeografi, miljövetenskap, psykologi, juridik, sociologi och filosofi försöker här förstå både människa-djurrelationer i dag och historiskt såväl som djuren i sig själva, som subjekt, med egna kulturer och eget existensberättigande oavsett relation till människan. Människan definieras inom fältet i allmänhet som ett djur bland andra djur, om än ett djur med exceptionell makt.

Utanför Sverige har djurstudier splittrats i dels "kritiska djurstudier" (Critical Animal Studies) med en mer opinionsbildande inriktning och dels en gren där djurs rättigheter och den etiska problematiken i allmänhet inte varit i fokus. Detta har ännu inte skett i Sverige, mycket på grund av den svenska forskningens hittillsvarande tydliga inriktning mot etik och miljöfrågor. Tidiga insatser inom fältet i Sverige gjordes av Birgitta Forsman med avhandlingen Djurförsök, forskningsetik, politik och epistemologi, en vetenskapsteoretisk kontextualisering (1992) och Lisa Gålmark med Djur och människor, en antologi i djuretik (1997) och kulturstudien Skönheter och odjur, en feministisk kritik av djur-människa-relationen (2005) samt Jutta Falkengren med Djurens skepnader: Närhet och distans i diskurs och livsvärld, avhandling från 2005. Bland svenska forskare som helt eller delvis arbetar inom fältet djurstudier märks Gunnar Broberg, Karin Dirke, Måns S. Andersson, Thora Holmberg och Helena Pedersen.

Se även

Kända personer inom djurstudier

Cary Wolfe

Marc Bekoff

Referenser

  1. ^ ”Encyclopedia of Human-Animal Relationships”. Arkiverad från originalet den 9 augusti 2009. https://web.archive.org/web/20090809170520/http://www.greenwood.com/catalog/GR3487.aspx. Läst 7 april 2010. 
  2. ^ Institute for Critical Animal Studies (ICAS)
  3. ^ Karin Dirke, Stockholms Universitet
  4. ^ Thora Holmberg, Uppsala Universitet Arkiverad 20 januari 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ ”Helena Pedersen, Malmö Högskola”. Arkiverad från originalet den 7 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160307062943/http://www.nav.mah.se/person/id/LUHEPE. Läst 13 april 2010. 
  6. ^ Cary Wolfe, Engelska Wikipedia
  7. ^ Marc Bekoff, Engelska Wikipedia

Externa länkar