Diskussion:Operation Nordwind

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Diskussion:Operation Nordwind i detalj, och analysera dess ursprung, utveckling och relevans i dagens samhälle. Genom att introducera läsarna till Diskussion:Operation Nordwinds historia och sammanhang kommer vi att fördjupa oss i dess många aspekter och dimensioner, från dess kulturella effekter till dess implikationer i det dagliga livet. Genom ett övergripande tillvägagångssätt kommer vi att undersöka de olika perspektiven och åsikterna om Diskussion:Operation Nordwind, vilket ger en panoramavy som gör att vi kan förstå dess betydelse i det samtida landskapet. I slutet av denna läsning hoppas vi att läsarna ska ha fått en mer komplett och berikad förståelse av Diskussion:Operation Nordwind, samtidigt som de känner sig motiverade att reflektera över dess egen mening och relevans i sina liv.

Källor och vinkling

Källor lär väl gå att hitta, men det vore fint om artikeln inte var skreven endast ur tysk synvinkel. Det blir lätt att de superduperhäftiga SS-divisionerna med sina coola dödskallehattar står med både namn och nummer, samtidigt som amerikanerna bara är en anonym massa. Marfuas (disk) 14 januari 2013 kl. 20.20 (CET)

Mer information om de allierade styrkorna borde gå att plocka från en:Order of battle for Operation Nordwind. /ℇsquilo 14 januari 2013 kl. 21.19 (CET)
En anledning att vissa tyska förband alltid står med är att det faktiskt var ett begränsat antal divisioner som hattade runt och deltog i alla större operationer under hela kriget. Den stora massan av vanliga tyska infanteridivisioner för också en rätt anonym tillvaro här på wikipedia. Tyska förband är också relativt lätta att skriva om då det finns ett antal utmärkta källor online. Magnus242 (disk) 19 januari 2013 kl. 14.34 (CET)
Det kanske finns fler bloggar och fansites som handlar om supercoola tyska pansardivisioner, men det är väl inget bra skäl till att de flesta (nåja, många) svwp-artiklar om slag under andra världskriget ska vara formulerade ur tysk synvinkel. Det luktar lite osund nazifascination och ger ett oseriöst intryck, tycker jag. Och att man använde samma förband till i princip allting är inget unikt för tyskarna (tänk 1st_Infantry_Division_(USA), 24:e stridsvagnskåren, 51st Highland Division). Kolla kategorierna: den här innehåller 90 sidor, den här 17 sidor och den här har bara 9. Tyder inte det på en viss s.k. tendens? Marfuas (disk) 19 januari 2013 kl. 21.27 (CET)
Jag ser inga som helst tendenser att de tyska divisionerna pekas ut som supercoola på något vis. Inte heller ser jag någon tyskvänligt vinkling i de artiklar jag har tittat på. Det är ganska naturligt att Operation Nordwind är skriven i ett tyskt perspektiv. Det var en tysk operation och det var tyskarna som tog initiativet i striderna. Av precis samma anledning är Operation Market Garden är skriven ur ett allierat perspektiv. /ℇsquilo 19 januari 2013 kl. 22.58 (CET)
Men allvarligt talat, titta på t.ex. Slaget vid Narva (1944) eller Slaget vid Aachen. Tycker du på fullt allvar att det inte finns tysk slagsida där (pun intended)? Marfuas (disk) 19 januari 2013 kl. 23.30 (CET)
Slaget vid Narva (1944), nej. Slaget vid Aachen, ja, den är dessutom undermånlig på flera andra sätt. /ℇsquilo 20 januari 2013 kl. 10.50 (CET)