Död robot

I den här artikeln kommer vi att utforska effekten av Död robot på det samtida samhället. Sedan dess uppkomst har Död robot fångat uppmärksamheten och nyfikenheten hos människor i alla åldrar och kulturell bakgrund. Genom åren har Död robot visat sig vara ett ämne för ständig debatt och har genererat en mängd olika åsikter och perspektiv. Genom detaljerad analys kommer vi att undersöka hur Död robot har påverkat olika aspekter av vardagen, från hur vi kommunicerar till hur vi underhåller och utbildar oss själva. Denna artikel syftar till att ge en heltäckande bild av Död robot och dess betydelse i dagens samhälle.

Död robot
Roman
FörfattareIsaac Asimov
OriginaltitelThe Robots of Dawn
OriginalspråkEngelska
LandUSA USA
GenreScience fiction
Förlag för förstautgåvanDoubleday
Utgivningsår1983
Först utgiven på
svenska
1985
Ingår i serieRobotserien

Död robot (originaltitel The Robots of Dawn) är en roman av Isaac Asimov från 1983. Boken utkom i svensk översättning av Uno Palmström och Peter Stewart 1985.[1] Boken är en fristående fortsättning på Stålgrottorna och Den nakna solen och har liksom dem detektiven Elijah Baley i huvudrollen.

Handling

Ett mord har skett på planeten Aurora, men det är ett mycket speciellt mord, nämligen på en robot. Roboten är heller inte vilken som helst utan en av två humanoida robotar. Eftersom Aurora är en av flera världar där brott aldrig sker, finns det bara en sak att göra, nämligen att tillkalla en polis från jorden, Elijah Baley. Till sin hjälp får han liksom i de tidigare böckerna Daneel, den andra humanoida roboten. Till hans hjälp finns även änkan Gladia som i Den nakna solen fick hjälp av Elijah Baley när hennes man mördats. Dessutom hjälper även roboten Giskard till, en till synes lägre utvecklad robot än Daneel.

Källor

  1. ^ Asimov, Isaac; Palmström Uno, Stewart Peter (1985). Död robot. Stockholm: Legenda. Libris 7437671. ISBN 91-582-0580-2