Cuauhtémoc

I artikeln Cuauhtémoc kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till detta ämne, från dess ursprung till dess relevans idag. Vi kommer att analysera hur Cuauhtémoc har påverkat samhället och hur det har utvecklats över tid. Dessutom kommer vi att undersöka de olika perspektiven och åsikterna som finns kring Cuauhtémoc, vilket ger en komplett och balanserad översikt över detta ämne. Genom hela artikeln kommer vi att fördjupa oss i specifika aspekter som hjälper oss att förstå vikten och effekten av Cuauhtémoc inom olika områden. Genom ett kritiskt och reflekterande förhållningssätt strävar vi efter att erbjuda våra läsare en komplett och berikande vision av Cuauhtémoc.

För andra betydelser, se Cuauhtémoc (olika betydelser).
Cuauhtémoc
Född1495
Tenochtitlán
Död1525
Medborgare iAztekernas rike
SysselsättningMilitär, härskare
Befattning
Kejsare
Tlatoani of Tenochtitlán (1521–1525)
MakaIsabel Moctezuma
(g. –1525)
FöräldrarAuítzotl
Redigera Wikidata

Cuauhtémoc, död 1525, var aztekernas siste härskare eller tlatoani av den gamla kungaätten och regerade under åren 1520 och 1521. Han efterträdde Cuitláhuac.

Biografi

Han var son till Auítzotl och således kusin till Moctezuma II.[1] Han var gift med Tecuichpo Ixcaxochitzin som var dotter till Moctezuma II.[1] Cuauhtémoc besteg tronen vid 18 års ålder när Tenochtitlan var under belägring av spanjorerna och staden hade drabbats av en smittkoppsepidemi. Han avrättades medelst tortyr år 1525 av Hernán Cortés. Cuauhtémoc betyder 'den landande örnen' på nahuatl.

Redan under sin livstid blev Cuauhtémoc beundrad för sitt mod, både av sina egna soldater och av spanjorerna. Han hyllades som en hjälte och hans eftermäle hålls högt i ära och mycket levande än i dag.[1] Många pojkar i Mexiko blir döpta efter honom, och det finns tusentals gator, torg, stadsdelar, parker, kanaler, institutioner med mera som bär hans namn.

Hans änka, mera känd som Isabel Moctezuma, gifte om sig flera gånger och födde flera barn. Utom äktenskap fick hon även en dotter, Leonor Cortés Moctezuma, med Hernán Cortés. Ett flertal spanska, högadliga ätter bar (bär ännu?) namnet Moctezuma, ensamt eller tillsammans med ytterligare något ättnamn.[1]

Galleri

Referenser

  1. ^ Susan D. Gillespie, The Aztec Kings, Tuscon 1989
Företrädare:
Cuitláhuac
Huey Tlatoque
1520-1521
Efterträdare:
siste Tlatoani