Idag vill vi ta upp ett ämne som har fått stor aktualitet de senaste åren. Cinéma du look är ett ämne som har skapat debatt och kontroverser inom olika områden, från politik till vetenskap. För att helt utforska denna fråga kommer vi att fördjupa oss i dess ursprung, dess inverkan på dagens samhälle och de möjliga lösningar som föreslås. Cinéma du look är ett ämne som berör oss alla, eftersom dess inflytande når olika aspekter av vårt dagliga liv. Genom den här artikeln avser vi att analysera och reflektera över Cinéma du look för att få en tydligare och mer informerad vision av detta ämne som är så relevant idag.
Cinéma du look var en filmrörelse som uppkom i Frankrike under tidigt 1980-tal. Begreppet syftar främst på filmer av regissörerna Jean-Jacques Beineix, Luc Besson och Leos Carax, och lanserades 1989 av kritikern Raphaël Bassan, som var kritisk till rörelsen. Beineix film Diva - dödligt intermezzo från 1981 gick från att bli en flopp till att året efter bli en stor succé.
Cinéma du look-filmer är generellt influerade av populära genrer som tidigare har blivit explorerade i både litteratur och filmskapande. Kriminalthriller är populära inom Cinéma du look. Kända filmer inom denna stilen är La Lune dans le caniveau (Beineix, 1983), Mauvais Sang (Carax, 1986), Leon (Besson, 1994) och The Fifth Element (Besson, 1997).
I rent estetiska termer använder regissörer färg, ljus, ljud och utrymme på ett annorlunda sätt när de jobbar med filmer som faller in under stilen "Cinéma du look" än vad de skulle gjort under en "vanlig" filmproduktion.