I dagens artikel ska vi prata om Carl-Magnus Larsson, ett ämne som utan tvekan genererat intresse och kontroverser på senare tid. Carl-Magnus Larsson är ett ämne som har fångat experternas och allmänhetens uppmärksamhet, eftersom det påverkar olika aspekter av vårt dagliga liv. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Carl-Magnus Larsson, från dess historia och utveckling till dess inverkan på dagens samhälle. Dessutom kommer vi att undersöka möjliga lösningar och alternativ för att möta de utmaningar som är förknippade med Carl-Magnus Larsson. Till sist kommer vi att titta på hur Carl-Magnus Larsson har påverkat världen idag och vad vi kan förvänta oss i framtiden.
Carl-Magnus Larsson | |
Född | 1951 |
---|---|
Redigera Wikidata |
Carl-Magnus Larsson, född 1951, är en svensk strålskyddsfysiker och tidigare generaldirektör.
Larsson studerade kemi och biologi och disputerade 1980 på en avhandling[1] om detaljer i fotosyntesen hos grönalger, och blev 1984 docent vid institutionen för fysiologisk botanik vid Stockholms universitet. 1993 gick han över till den dåvarande strålskyddsmyndigheten SSI där han arbetade med miljö- och radiologiska aspekter av kärnkraft. Han var även generaldirektör[2] en kortare tid.
Under tiden 2000-2007 var han koordinator för två EU-projekt FASSET[3] (Framework for Assessment of Environmental Impact) och ERICA[4] (Environmental Risk from Ionising Contaminants: Assessment and Management) där man utvecklat strategier och verktyg för att kvantifiera och hantera risker från radioaktivitet i miljön.
I mars 2010 tillträdde han tjänsten som generaldirektör för den Australiska strålskyddsmyndigheten ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency)[5], en tjänst som han innehade fram till mars 2022[6].
Han var Australiens representant i FN:s vetenskapliga kommitté för atomstrålningens verkningar (UNSCEAR) 2010-2016. Han är sedan 2005 medlem av ICRP - International Committee on Radiation Protection[7], och har varit ledamot i OECD/NEA RWMC - Radioactive Waste Management Committee (Kommittén för hantering av radioaktivt avfall).
|