Idag vill vi prata om Bright Star Catalogue. Det är ett ämne som har väckt stort intresse den senaste tiden och som det har pratats mycket om inom olika områden. Bright Star Catalogue är ett ämne som har väckt många människors nyfikenhet, eftersom det har stor relevans idag. Genom den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i olika aspekter relaterade till Bright Star Catalogue, från dess ursprung till dess möjliga konsekvenser i framtiden. Dessutom kommer vi att utforska olika perspektiv och åsikter i frågan, i syfte att erbjuda en bred och komplett vision av detta ämne. Utan tvekan är Bright Star Catalogue ett ämne som inte lämnar någon oberörd, och genom denna artikel hoppas vi kunna ge användbar och intressant information för alla som vill lära sig mer om detta fascinerande ämne.
Bright Star Catalogue är en stjärnkatalog publicerad av Yale University Observatory och därför även känd som Yale Bright Star Catalogue.[2] Den listar och presenterar data för stjärnor med ljusstyrka av så kallad skenbar magnitud starkare än 6,5.[3] Det motsvarar ungefär de stjärnor man kan se från Jorden med blotta ögat.
De 9 096 listade stjärnorna presenterades först i katalogens föregångare, Revised Harvard Photometry från 1908,[2] sammanställd av Edward Charles Pickering,[4] vilket är anledningen till att stjärnornas katalogbeteckningar inleds med HR (Harvard Revised). Det listas ytterligare 14 objekt från 1908 års katalog som dock visat sig vara novor eller extragalaktiska objekt, men de finns kvar för att hålla den ursprungliga katalognumreringen intakt.[3]
Första upplagan av Bright Star Catalogue kom 1930.[2] Den femte upplagan, från 1991, har endast publicerats elektroniskt.
År 1983 publicerades ett supplement omfattande ytterligare 2 603 stjärnor ner till en magnitud på 7,1.[2]