Bokbål

I den här artikeln kommer vi att utforska temat Bokbål med syftet att fördjupa oss i dess betydelse och relevans i dagens samhälle. Bokbål är ett ämne som har skapat stort intresse inom olika områden, från det akademiska området till det sociala och kulturella området. Under åren har Bokbål varit föremål för studier och debatt och genererat divergerande och berikande åsikter som gör att vi bättre kan förstå dess omfattning och inflytande på vårt dagliga liv. Genom utforskningen av Bokbål kommer vi att kunna fördjupa oss i dess mångfaldiga dimensioner och analysera effekterna det har på vårt samhälle, samt reflektera över konsekvenserna det innebär för framtiden.

Bokbål i Berlin 1933.

Bokbål är en ceremoni där man med hjälp av eld förstör böcker. Ofta på grund av moraliska, politiska eller religiösa skäl. I modern tid vill somliga gärna förstöra andra typer av media som cd-skivor, videokassettband med mera på liknande vis.

Bokbål har kommit att bli en symbol för auktoritärt eller totalitärt styre med begränsad tryckfrihet och yttrandefrihet. Heinrich Heine (1797–1856) skrev att "där man bränner böcker bränner man till slut även människor". Ray Bradbury skildrade ett mardrömssamhälle med institutionaliserade bokbål i romanen Fahrenheit 451, en bok som sedan även filmatiserades. Begreppet "bokbål" har emellanåt kommit att användas metaforiskt av den som klandrar försök att hindra spridning av visst skriftligt material.

Bokbål i historien

Chilenska soldater bränner böcker under militärkuppen i Chile 1973.

Se även

Referenser

  1. ^ ”The books have been burning”. The books have been burning. CBCNews. http://www.cbc.ca/news/world/story/2010/09/10/f-book-burning-timeline.html. Läst 9 juni 2013. 
  2. ^ NS-Bücherverbrennung vor 85 Jahren. (salzburg.orf.at) (tyska)
  3. ^ ”14,846 Books by Nobel Prize Winner Burned in Chile”. 14,846 Books by Nobel Prize Winner Burned in Chile. Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1987-01-25/news/mn-5720_1_books. Läst 9 juni 2013. 

Externa länkar