Blodröd ängstrollslända

Nuförtiden är Blodröd ängstrollslända ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos många människor runt om i världen. Med den ökande betydelsen av Blodröd ängstrollslända i vårt moderna samhälle är det avgörande att förstå dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. Från Blodröd ängstrollslända på en personlig nivå, till dess inflytande på den globala ekonomin, kommer denna artikel att utforska de olika aspekterna av Blodröd ängstrollslända och dess relevans i dagens värld. Genom en detaljerad analys av Blodröd ängstrollslända hoppas vi kunna ge en bredare bild av detta ämne och dess innebörd idag. Läs vidare för att upptäcka mer om Blodröd ängstrollslända och hur det har format hur vi lever idag!

Blodröd ängstrollslända
En hane av blodröd ängstrollslända
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTrollsländor
Odonata
FamiljSegeltrollsländor
Libellulidae
SläkteSympetrum
ArtBlodröd ängstrollslända
S. sanguineum
Vetenskapligt namn
§ Sympetrum sanguineum
AuktorMüller, 1764
En hona av blodröd ängstrollslända
En hona av blodröd ängstrollslända
Hitta fler artiklar om djur med

Blodröd ängstrollslända (Sympetrum sanguineum) är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen segeltrollsländor.

Kännetecken

Denna art har fått sitt svenska trivialnamn från hanens intensivt röda färg på bakkroppen. Honan är mer gulbrun i färgen. Båda har svarta ben, vilket skiljer arten från den i övrigt mycket snarlika tegelröda ängstrollsländan. Dess vingbredd är omkring 60 millimeter. Bakvingens längd är 23 till 29 millimeter och bakkroppens längd är 24 till 29 millimeter. Vingarna är genomskinliga och vingmärket är mörk i mitten och ljusare brunrött i kanterna.

Utbredning

Den blodröda ängstrollsländan finns i stora delar av Europa och i Nordafrika samt i västra Asien. I Sverige förekommer den från Skåne till Gästrikland.

Levnadssätt

Den blodröda ängstrollsländan kan hittas vid många olika typer av våtmarker, liksom vid dammar, över ängar och vid skogsbryn. Särskilt de unga, icke könsmogna trollsländorna flyger ofta långt från vatten. Efter parningen lägger honan ensam äggen, genom att släppa dem fritt i flykten över vattnet. Dess utvecklingstid från ägg till imago är ett år och de vuxna trollsländorna flyger från juli till början av oktober.

Referenser

  • Sandhall, Åke. Trollsländor i Europa, Interpublishing, 2000.
  • Sahlén, Göran. Sveriges trollsländor, Fältbiologerna, 1996.

Externa länkar