Björnböletunneln

I dagens värld har Björnböletunneln blivit ett ämne av ökande intresse för ett stort antal människor. Sedan dess uppkomst har Björnböletunneln genererat debatter, diskussioner och reflektioner inom olika områden. Oavsett ålder, kön eller utbildningsbakgrund har Björnböletunneln lyckats fånga uppmärksamheten hos publik över hela världen. Dess inverkan är inte begränsad till ett enda sammanhang, utan sträcker sig till flera områden, vilket påverkar hur människor tänker, agerar och relaterar till varandra. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska Björnböletunneln-fenomenet och de effekter det har haft på vårt samhälle.

Björnböletunneln
Björnböletunnelns södra mynning.
Officiellt namnBjörnböletunneln
PlatsDrömme
KorsarBjörnböleshöjden
Ingår som en del avBotniabanan
63°14′N 18°08′Ö / 63.24°N 18.13°Ö / 63.24; 18.13
Format
Total längd5,2 km
KonstruktionstypSprängd tunnel
Underhålls avTrafikverket
ByggentreprenörSkanska
Datum
Byggstart2003
Färdigställd2008
Öppningsdatumoktober 2009
Trafik
TrafikslagTågtrafik
Antal tågspårEnkelspår

Björnböletunneln är en järnvägstunnel, 5 160 m lång. Den är enkelspårig och ligger längs Botniabanans del Nyland-Örnsköldsvik, strax öster om Stor-Degersjön. Den börjar vid km 514, bron över Ångermanälven ligger vid km 484 och Örnsköldsvik vid km 551. Den är en av Sveriges längsta järnvägstunnlar. Det finns en parallell mindre tunnel för räddningsfordon, byggd enligt nyare regler för långa tunnlar.

I juli 2008 avslutades rälsläggningen på denna sträcka, och arbetståg har gått på spåren efter det. I juni 2009 provkördes tunneln i 260 km/h med ett tåg som tillhör Gröna tåget-projektet. Från oktober 2009 ingår den i Trafikverkets ordinarie järnvägsnät.