Bertil Olssons Fabriks AB

I dagens värld har Bertil Olssons Fabriks AB blivit ett ämne av stort intresse. Från dess påverkan på samhället till dess relevans inom yrkesområdet har Bertil Olssons Fabriks AB fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och kulturer. Med otaliga åsikter och perspektiv kring Bertil Olssons Fabriks AB är det avgörande att helt analysera dess implikationer och konsekvenser. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Bertil Olssons Fabriks AB, med syftet att ge en bred och fullständig översikt över detta ämne. Från dess ursprung till dess möjliga framtida utveckling kommer vi att ta en titt på Bertil Olssons Fabriks AB från olika vinklar för att förstå dess betydelse idag.

Bertil Olssons Fabriks AB var en möbelindustri i Arbrå mellan åren 1928 och 1969.

Historik

Bertil Olssons Fabriks AB, Trädgårdsmöbler under varumärket Arbrå Stålmöbler

Bertil Olsson född 1909, död 1969, började sin möbeltillverkning mycket blygsamt 1928 med förhyrda lokaler på skilda ställen i Arbrå för att senare bygga egen fabrik i Forsbro, Norränge. Tillverkningen var skiftande, i början då även bland annat likkistor tillverkades. Senare kunde företaget notera större framgångar med trästommar till växthus och drivbänkar för trädgårdsodlare. I slutet på 1950-talet tillverkades bland annat 64 tusen takspån som senare sattes upp på Arbrå kyrka.

Arbrå Stålmöbler och Husmorsstolen Triss

Bertil Olssons Fabriks AB, Husmorsstolen Triss

Den verkligt stora tillverkningen blev dock trädgårdsmöbler av trä. Trädgårdsmöblerna blev i början av 1950-talet ändrade till stålunderrede och lanserades under varumärket ”Arbrå Stålmöbler”. Även skolbänkar, köksmöbler och "Husmorsstolen Triss" samt möbler för serveringslokaler tillverkades efter samma system. Antalet anställda uppgick som mest till 25 personer.

Verksamheten upphörde helt 1969.

Källor

  • Artikel i tidn. Arbråbygden 1958, skriven av Ida Fröderberg
  • Arbrå Industri- och samhällshistoria, 1992 ISBN 91-630-1154-9
  • Bilder från Arbrå Hembygdsförenings bildarkiv