Berthåga kyrkogård

Vikten av Berthåga kyrkogård i dagens samhälle är obestridlig. Oavsett om det är i den professionella, personliga eller sociala sfären, intar Berthåga kyrkogård en relevant plats i våra liv. I takt med att världen utvecklas och tekniken går framåt, blir Berthåga kyrkogård allt mer oumbärlig, vilket avsevärt påverkar hur vi interagerar och relaterar till andra. I den här artikeln kommer vi att utforska relevansen av Berthåga kyrkogård i olika sammanhang och dess inflytande på människors dagliga liv. Från dess ursprung till dess genomslag idag kommer vi att analysera hur Berthåga kyrkogård har blivit ett nyckelelement i vårt samhälle.

Klockstapeln på Berthåga kyrkogård i Uppsala

Berthåga kyrkogård är en begravningsplats i stadsdelen Berthåga, Uppsala.

Den är en landskapskyrkogård som invigdes 1965 och ritades av landskapsarkitekten Ulla Bodorff. Hennes grundtanke var att den skulle spegla det uppländska landskapet. År 1996 påbörjades en utbyggnad med landskapsarkitekten Nils Odén och kyrkogårdsarkitekten Monica Sandberg som projektansvariga. Man lät göra ett parkområde med flera olika naturtyper som fick namnen Urnskogen, Bäckrummet, Fågeldammen, Slåtterängarna, Fruktlunden och Trädkyrkan. På begravningsplatsen finns även särskilda gravkvarter för katolska, armeniska, muslimska, judiska och bahá'í-gravar.

På kyrkogården finns även Uppsala krematorium som togs i bruk 1965. Byggnaden ritades av arkitekten Kurt von Schmalensee och innehåller bland annat två kapell - det mindre Stefanskapellet och S:t Erikskapellet med plats för cirka 90 gudstjänstbesökare.

Klockstapeln utformades av uppsalakonstnären Olof Hellström.

Källor

Referenser

Externa länkar