Begga

Ämnet Begga är flitigt diskuterat och har skapat stort intresse i dagens samhälle. I decennier har Begga varit föremål för debatt bland experter från olika discipliner, såväl som av intresse för allmänheten. Dess relevans är obestridlig och dess inverkan sträcker sig till olika områden i samhället. Under åren har Begga upplevt betydande förändringar som har präglat dess utveckling och dess inflytande i den samtida världen. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Begga, från dess ursprung till dess inverkan idag, med syftet att erbjuda en heltäckande och uppdaterad vision av detta mycket relevanta ämne.

Den heliga Begga.

Den heliga Begga (även Begue, Begge), född 615, död 17 december 693, är ett frankiskt helgon.[1]

Hon var dotter till Pippin av Landen, borgmästare i palatset i Austrasien, och hans hustru Itta. Hon gifte sig med Ansegisel, son till Arnulf, biskop i Metz och fick tre barn: Pippin av Herstal, Martin av Leon och Chrothildis av Herstal, gift med Theoderik III.

Vid makens Ansegisels död blev hon nunna, grundade sju församlingar och byggde ett kloster i Andenne vid floden Meuse (Andenne sur Meuse) där hon tillbringade resten av sina dagar som abbedissa. Hon begravdes i kyrkan Collégiale Sainte-Begge i Andenne. Vissa menar[källa behövs] att den beginerrörelse som uppstod på 1100-talet grundades av St Begga och kyrkan i beginergården i Lier i Belgien har en staty av den heliga Begga där inskriptionen säger: "St Begga, vår grundarinna".

Beginergården i Lier har anor från 1200-talet. Men det är nog sannolikare att beginerna fick sitt namn från prästen Lambert le Bègue, under vars beskydd vittnet och ministeriet för beginerna blomstrade.

Hennes minne som helgon firas den 6 september och 17 december.[2]

Källor

Externa länkar