Barbareskkusten

Den här gången kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Barbareskkusten, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och kulturer. Sedan urminnes tider har Barbareskkusten varit en källa till studier, debatt och reflektion, ett ämne som väcker passioner och väcker nyfikenhet hos dem som vill veta mer om det. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna relaterade till Barbareskkusten, från dess ursprung till dess implikationer i dagens samhälle. Följ med oss ​​på denna upptäcktsresa och lärande om Barbareskkusten.

1700-talskarta över Barbareskkusten av den nederländska kartografen Jan Janssonius.
Sjöpass från 1801 för fartyget Urania

Barbareskkusten var under tidigmodern tid den del av Nordafrikas kust mot Medelhavet som ligger mellan Egypten och Atlanten. Områdets stater, Barbareskstaterna, var till stor del befolkade av berber. Idag finns Marocko, Algeriet, Tunisien och Libyen vid den aktuella kuststräckan.

Barbareskstaterna tillät från 1500-talet kapning i stor skala av andra nationers handelsfartyg, både i Atlanten och i Medelhavet, vilket gav området ett dåligt rykte Kapningarna utfördes av barbareskpirater, och upphörde först efter att Frankrike år 1830 erövrat Algeriet. En betydande andel av slavarna som togs vid piraträderna var européer.

Fram till 1830 tvingades flertalet av Europas länder betala en beskyddaravgift för att fartyg med deras flagga skulle slippa sjörövare från Algeriet. Detta kallades turkiska sjöpass. Marocko fortsatte kräva avgiften av Sverige och Danmark fram till 1845. De var de sista länder som tvingades betala denna tribut, vilken för Sveriges räkning lär ha uppgått till totalt 37,3 miljoner kronor i den tidens penningvärde.

Bildgalleri

Se även

Källor

Noter

  1. ^ Nationalencyklopedin, Bokförlaget Bra Böcker AB, Höganäs, 1990, ISBN 91-7024-621-1.