Axeltryck

I den här artikeln ska vi utforska den fascinerande historien om Axeltryck, ett ämne som har fångat miljontals människors uppmärksamhet genom åren. Från dess ursprung till dess påverkan på dagens samhälle har Axeltryck spelat en avgörande roll för att forma vårt sätt att förstå världen. Genom den här artikeln kommer vi att i detalj undersöka de mest relevanta aspekterna av Axeltryck, från dess första manifestationer till de senaste innovationerna som har revolutionerat hur vi uppfattar det. Dessutom kommer vi att upptäcka hur Axeltryck har satt sin prägel på populärkulturen och påverkat allt från konst och mode till politik och teknik. Gör dig redo att fördjupa dig i det spännande universum Axeltryck och upptäck allt detta fenomen har att erbjuda oss.

Vägmärke för angivning av maximalt tillåtna axeltryck

Axeltryck är en beteckning som anger hur högt trycket från ett av ett fordons hjulaxlar är mot underlaget.

Sverige

Landsvägsfordon

Vid bärighetsklass (BK) 1 får axeltrycket vara max 11,5 ton på en drivande axel och 10 ton på en löpande axel. Vid bärighetsklass (BK) 2 får axeltrycket vara max 10 ton oavsett det är en drivande eller löpande axel. Vid bärighetsklass (BK) 3 är max axeltryck 8 ton, oavsett typ av axel.

Järnvägsfordon

Axeltrycket det vertikala icke dynamiska tryck som en järnvägsaxel ger på järnvägsspåret. Varje järnvägsspår har ett största tillåtna axeltryck, STAX. Normal standard i Sverige och en del andra europeiska länder är 22,5 ton. Nybyggen och ombyggnader sker med 25 eller 30 ton så att det på sikt blir minst 25 på huvudlinjerna.

Se även