Amylas

I dagens värld har Amylas blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Från dess påverkan på samhället till dess relevans inom det vetenskapliga området är Amylas ett fenomen som inte lämnar någon oberörd. Genom historien har Amylas varit föremål för många debatter och genererat alla möjliga åsikter och teorier. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Amylas, analysera dess implikationer och dess inflytande på olika aspekter av vårt dagliga liv.

Amylasmolekyl av människosaliv. Kalciumjoner syns i grått och kloridjoner i grönt.

Amylas är en grupp enzymer som spjälkar kolhydrater, genom att katalysera hydrolys av α-1,4-glykosidbindningar mellan monosackarider i stärkelse och glykogen. Reaktionen resulterar i att substratmolekylerna sönderfaller i fragment om två glukosmolekyler, maltos, alternativt enstaka glukosmolekyler eller oligosackarider.

Amylas spelar en avgörande roll i matspjälkningsprocessen hos människor och andra däggdjur. Enzymen finns i saliven och påbörjar nedbrytning redan i munhålan, och utsöndras från pankreas (bukspottskörteln) till tolvfingertarmen där nedbrytningen kan fortsätta.

Kornets, och under mältningen bildade, amylaser används vid tillverkning av öl och sprit, för att omvandla stärkelse från malt, korn, majs, ris eller potatis till jäsbar maltos.

Referenser

Noter

Tryckta källor

  • Olav, Sand; Sjaastad, V. Øystein; Haug, Egil; Bjålie, Jan G.; Bolinder-Palmér (översättning); Grönwall, Karin (översättning); Olsson, Kristina (översättning) (2006) Människokroppen: Fysiologi och anatomi. Andra upplagan. Liber ISBN 978-91-47-08435-7