Idag är Amfibol ett ämne av stor relevans och intresse inom olika samhällsområden. Oavsett om det är inom det vetenskapliga, sociala, kulturella eller tekniska området, har Amfibol fångat uppmärksamheten hos både experter och fans. Inverkan Amfibol har på våra liv är obestridlig, och dess studier och förståelse blir allt mer relevant i en ständigt föränderlig värld. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Amfibol, analysera dess betydelse, dess implikationer och dess relevans i det aktuella sammanhanget. Oavsett om vi talar om en person, ett koncept, ett avgörande datum eller ett naturfenomen, är Amfibol ett ämne som förtjänar att utforskas på djupet för att förstå dess verkliga omfattning.
Amfiboler är en stor grupp bergartsbildande silikatmineral. Amfibol utgör huvudbeståndsdelen i amfibolit. Egenskaperna hos dessa mineral kan variera kraftigt, till exempel varierar den relativa densiteten från 2,9 i tremolit till 3,8 i enigmatit.
Egenskaperna och den kemiska sammansättningen gör amfiboler mycket lika pyroxener och båda mineralgrupperna är inosilikater. Amfiboler består av dubbla kedjor av SiO4-tetraedrar länkade i hörnen medan pyroxener består av enkla kedjor. Amfiboler delas upp i tre serier avseende kristallstruktur. Till skillnad från pyroxener innehåller amfiboler ofta hydroxidjoner (OH-).
Amfibolens spaltytor bildar en vinkel på 124° medan pyroxener har 87°. Amfiboler har starkare pleokroism.
Amfiboler kan vara både primära eller sekundära mineral. Som primärt mineral förekommer det som hornblände i magmatiska bergarter som exempelvis i granit, diorit eller andesit. Som sekundärt mineral har amfibol antingen utvecklats i kalksten genom kontaktmetamorfos (tremolit) eller genom omvandling av andra ferromagnesiummineral (till exempel augit) genom dynamometamorfos (aktinolit). När amfiboler har yttre form efter omvandlad (så kallad pseudomorf) augit (en pyroxen) kallas de uralit.
Namnet kommer av grekiskans amfibolos, "tvetydig" och introducerades av René Just Haüy (1743–1822).
Ortorombiska serien
Monklina serien
Triklina serien