I den här artikeln kommer vi att utforska Agneta Ulfsäter-Troell, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos både experter och hobbyister. Med en rik och komplex historia är Agneta Ulfsäter-Troell en intressant plats inom olika områden, från vetenskap och teknik till kultur och samhälle. Under åren har Agneta Ulfsäter-Troell väckt betydande debatter, kontroverser och framsteg, och spelat en avgörande roll för hur vi förstår och upplever världen omkring oss. Genom den här artikeln kommer vi att titta närmare på de olika aspekterna av Agneta Ulfsäter-Troell, och utforska dess ursprung, dess inverkan och dess relevans i dagens värld.
Agneta Josefine Ulfsäter-Troell, född 25 juni 1941 i Västervik, är en svensk författare, dokumentärfilmare och manusförfattare.
Agneta Ulfsäter-Troell har skrivit ett antal böcker med speciellt fokus på kvinnor och män i svensk folklivshistoria, alltifrån kungligheter och framstående affärsmän till personer i de fattigaste delarna av samhället. Bland annat har hon skrivit boken Att människan levde, som maken Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick är baserad på. Hon har även varit med och skrivit manuset tillsammans med Jan Troell och Niklas Rådström. och blev för det nominerad till en Guldbagge för Bästa manus 2009.
Agneta Ulfsäter-Troell har även själv varit delaktig i skapandet av ett antal dokumentärfilmer för bland annat Sveriges Television, som regissör respektive manusförfattare. Ett exempel som också bygger på en av hennes böcker är familjehistorien Famna livet (1991) som utgjorde grunden till TV-serien med samma namn (1992), vilken hon regisserade.
Agneta Ulfsäter-Troell är gift med Jan Troell och de har tillsammans dottern Yohanna Troell. Hon är även kusin till Björn Ulvaeus.