Aftonklänning

I dagens värld är Aftonklänning ett ämne som väcker stort intresse och debatt i samhället. Under lång tid har Aftonklänning varit en samlingspunkt för diskussion mellan experter och vanliga medborgare, genererat motstridiga åsikter och skapat en miljö av osäkerhet. Med tiden har Aftonklänning utvecklats och blivit ett ämne av stor relevans idag, vilket påverkar människors liv på olika sätt. Med tanke på denna verklighet är det viktigt att noggrant analysera Aftonklänning och dess implikationer, för att förstå dess påverkan på samhället och fatta välgrundade beslut i denna fråga.

Aftonklänning
Ava Gardners aftonklänning i siden från filmen Barfotagrevinnan från 1954.
Ava Gardners aftonklänning i siden från filmen Barfotagrevinnan från 1954.
Klädesplagg
TypKlänning
MaterialSiden, chiffong, sammet, satin, organza
TillverkareChristian Dior, Jacques Fath, Jean Dessès, Emma Domb, Miss Elliette

Aftonklänning (engelska evening dress, evening gown) är en mer elegant typ av klänning, ofta axelbandslös eller med urringning. Till aftonklänningen bärs till exempel jacka, cape eller sjal samt aftonhandskar, ibland kallade operahandskar, och smycken.

Om klädseln är delad, kallas underdelen aftonkjol (engelska evening skirt). Till aftonkjolen bäres till exempel top eller linne.

I boken Så går det till, i umgänge och sällskapsliv står följande om aftonklänning:

"Aftonklänning är en mörk eller ljus lång, numera ofta kort, klänning, urringad och ärmlös. Ofta hör en jacka till klänningen. Medaljer och ordnar bäras." "Aftondräkt är i första hand smoking och aftonklänning. Men i andra hand kan likväl begagnas lunchcoat med svarta byxor utan revärer och mellanklänning. Frack och galaklänning godtages såsom aftondräkt. Då å vissa offentliga lokaler föreskrivits aftondräkt för besökande, tillåtas i allmänhet även blå kavajkostym med vit skjorta och krage samt promenadklänning."

Galleri

Källor

  1. ^ Wingårdh, Marius (1961) (på Svenska). Så går det till i umgänge och sällskapsliv (Sjunde upplagan). Bokförlaget Natur och Kultur. sid. ss. 47-48 

Externa länkar