Acanthopholis

Nuförtiden har Acanthopholis blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor runt om i världen. Med teknikens framsteg och globaliseringen har Acanthopholis fått en allt större betydelse inom olika samhällsområden. Från politik till vetenskap, Acanthopholis har visat sin inverkan och inflytande på betydande sätt. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna och dimensionerna av Acanthopholis, och analysera dess betydelse och relevans i den samtida världen. Dessutom kommer vi att undersöka dess inverkan på olika sektorer och dess potential att förändra framtiden.

Acanthopholis
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Krita
Illustration av Acanthopholis.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningFågelhöftade dinosaurier
†Ornithischia
UnderordningThyreophorer
†Thyreophora
InfraordningAnkylosaurier
†Ankylosauria
FamiljNodosaurider
SläkteAcantopholis
Vetenskapligt namn
§ Acantopholis
AuktorHuxley, 1867
Arter
Hitta fler artiklar om djur med

Acanthopholis ("taggfjäll") är ett släkte av nodosaurider som beskrevs redan 1867 av engelsmannen tillika biologen Thomas Henry Huxley. Acanthopholis var en dinosaurie från den äldre delen av kritaperioden (mellan alb- och cenomanian-epokerna) för ungefär 115 till 91 miljoner år sedan. Dess pansar bestod av ovala, tjocka plattor inbäddade i dess hud, inklusive taggar utmed sidorna vid nacken, skulderbladen och eventuellt på svansen. Den var en fyrbent växtätare som antas ha varit mellan 2,5 och 4 meter lång och kunde väga upp till 380 kg.

Namn

Acanthopholis betyder ”taggskalle”, vilket härrör från dinosauriens pansar. De olika orden i namnet kommer från grekiskans ακανθα/akantha, som betyder 'tagg' eller 'horn', och πηολιδ/pholis, som betyder 'kranium'.

Arter

Referenser

  • Carpenter, Kenneth (2001). “Phylogenetic Analysis of Ankylosauria”, Carpenter, Kenneth(ed): The Armored Dinosaurs. Indiana University Press, 455–480. ISBN 0-253-33964-2

Externa länkar