Örsundaån

I den här artikeln kommer vi att utforska på djupet Örsundaån och dess inverkan på vårt samhälle. Örsundaån är ett ämne som väckt stort intresse de senaste åren och väckt intensiva debatter och reflektioner inom olika områden. Genom historien har Örsundaån varit en avgörande faktor i människors liv, och påverkat hur de tänker, agerar och förhåller sig till sin omgivning. I denna mening är det avgörande att förstå vikten av Örsundaån idag, såväl som de implikationer det har på vårt dagliga liv. Genom denna artikel siktar vi på att belysa detta ämne och analysera dess olika aspekter, för att bidra till en bättre förståelse och förhållningssätt till Örsundaån i det aktuella sammanhanget.

Örsundaån vid Forsby i Enköpings kommun.

Örsundaån är en, inklusive källflöden, 74 km lång å i Uppland. Avrinningsområdet på 734 km² består av 52 % skog, 4 % våtmark, 42 % åker- och ängsmark, 1 % sjöar och 1 % övrig mark. Här bor 13 000 människor. Örsundaån rinner upp i Vansjön vid Molnebo några kilometer norr om Morgongåva, passerar Heby och fortsätter åt sydsydost till trakterna av Frösthult, där den svänger mot ost och rinner ut i Alstasjön. Från Alstasjön rinner en östlig del av ån vidare genom Örsundsbro och mynnar ut i Lårstaviken (Mälaren) ett par kilometer öster därom. Hela denna östliga del muddrades och blev farled för ångbåtar på 1800-talet, vilket var en förutsättning för samhällets tillväxt.

Örsundaån tillhör Norrströms huvudavrinningsområde. Ån är kraftigt näringsbelastad.

I ån finns fria vandringsvägar för fisk upp till Vånsjöbro där en delvis raserad damm utgör vandringshinder. Den rödlistade fiskarten asp leker i ån. Ån skär igenom naturreservatet Hårsbäcksdalen, där ån har haft en starkt bidragande effekt på landskapet. Längs med ån finns flera gamla kvarnar som utnyttjat vattenkraften.

Tillrinning

Tillrinningsflöden till Örsundaån är Lillån, Gällbäcken, Skattmansöån, Långtorabäcken och Nysätraån.

Referenser