Ör

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i ämnet Ör och hur det har påverkat olika områden i samhället. Sedan dess uppkomst har Ör fångat uppmärksamheten hos både experter och fans, och skapat debatter och kontroverser kring dess implikationer. Under åren har Ör utvecklats och anpassats till förändringarna i den moderna världen, och påverkat allt från politik och ekonomi till populärkultur och underhållning. Genom denna analys kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Ör, för att förstå dess betydelse och betydelse idag.

Ör är en, av i synnerhet allmogen, använd benämning för grovt, stenigt grus. Enligt Nordisk familjebok (1922) definieras ör såsom grus, hos vilket bergartsfragmenten har dimensionerna 7–20 mm. Betydelsen kan även vara en formation därav, grusbank, eller annars namn på revel, holme.

Ordet ör eller öre ingår i en mängd svenska och danska ortnamn. På isländska kan eyri både börja ett ortnamn, som till exempel Eyrarbakki, och avsluta ett ortnamn, som till exempel Þingeyri. I Norge slutar en del ortnamn på -øyri, till exempel Lærdalsøyri.

Etymologi

I det svenska ordet ör kan vokalen ö dels komma från diftongen au eller, genom i-omljud, ha blivit øy (fornvästnordiska ey). Både au och øy har sammanfallit till ö i svenska och danska. I fornvästnordiskan skiljer man däremot på aurr (isländska aur) 'grus, stenblandad sand' och eyrr (isländska eyri) 'sand- och grusbank'.

Orter och platser där ör ingår i namnet

Finland

Sammanlagt omfattar -ör omkring 3 300 ortsnamn i Finlands kustskärgårdar, de flesta av dem vid Skiftet, Kvarken och den nyländska kusten.

Kända örar:

Namn på stora skärgrupper i Österbotten är:

Sverige

Referenser

  1. ^ Ör i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1922)
  2. ^ ”ör”. svenska.se. https://svenska.se/tre/?sok=ör&pz=1. Läst 5 december 2022. 
  3. ^ Mats Wahlberg, red (2003). Svenskt ortnamnslexikon. Uppsala: Språk- och folkminnesinstitutet. sid. 388–399. Libris 8998039. ISBN 91-7229-020-X 
  4. ^ Zilliacus, Kurt (1989). Skärgårdsnamn. Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland. Helsingfors. sid. 63. Libris 7983047. ISBN 951-9018-54-9 

Se även